Бруто домаћи производ (БДП) Европске уније (ЕУ) и еурозоне пао је у четвртом тромјесечју прошле године, одражавајући посљедице новог таласа пандемије коронавируса и мјера којима су га владе настојале сузбити, показале су прелиминарне процјене Еуростата.

Економија ЕУ пала је у четвртом прошлогодишњем кварталу 0,5 одсто у поређењу са претходна три мјесеца када је скочила 11,5 одсто, најснажније откада је Еуростат 1995. почео објављивати извјештаје, преноси СЕЕбиз.

У еурозони активности су у задња три прошлогодишња мјесеца смањене 0,7 одсто у односу на претходно тромјесечје када су скочиле 12,4 одсто, такође најснажније откад је европски статистички уред почео објављивати податке.

Економија се у трећем тромјесечју опоравило захваљујући ублажавању противпандемијских мјера, али нови талас заразе присилио је владе у октобру да поново уведу мјере како би сузбиле ширење вируса. Додатну забринутост је изазвала и појава новог соја.

Еуростат је располагао подацима 11 земаља-чланица, који показују да је у задњем прошлогодишњем тромјесечју у односу на претходна три мјесеца најснажније пала економија Аустрије, 4,3 одсто.

Слиједе Италија с падом активности два одсто, те Француска гдје су смањене 1,3 одсто, показује Еуростатов извјештај.

Најснажније је порастао БДП Литваније 1,2 одсто, те Летоније 1,1 одсто.

Нјемачка економија је готово стагнирала.

На годишњем нивоу БДП ЕУ пао је у посљедња три прошлогодишња мјесеца 4,8 одсто, након 4,2-постотног смањења у претходном тромјесечју, према сезонски и календарски прилагођеним подацима Еуростата.

У еурозони смањен је 5,1 одсто, након 4,3-постотног пада у периоду од јула до септембра, показују прелиминарне процјене европског статистичког уреда.

Све су земље ЕУ чијим је подацима Еуростат располагао биљежиле пад активности на годишњем нивоу.

Највећи је био у Шпанији, гдје су потонуле 9,1 одсто, готово као и у претходном тромјесечју.

Слиједи Аустрија с падом активности од 7,8 одсто, знатно дубљим него у претходна три мјесеца када су смањене 4,2 одсто.