Економија 19 земаља које користе еуро пала је за 11,8 посто у другом тромјесечју ове године, што је рекордни пад и нешто мање од првобитног извјештаја, кажу ажурирани подаци Еуростата.

Службени подаци објављени у уторак од стране Агенције за статистику Европске уније смањили су пад производње са 12,1 посто, како су показивали први подаци објављени 31. јула.

Други квартал, који је трајао од априла до краја јуна, био је у знаку најжешћих затварања економија чији је циљ био сузбијање ширења коронавируса широм Европе. Најтежа ограничења на окупљања, путовања и пословања барова и ресторана догодила су се у априлу и од тада се поступно ублажавају. Стога је забиљежен највећи пад привредне производње откако су почели да се прикупљају подаци 1995. године.

Владе земаља еурозоне су примијениле велике пореске олакшице и мјере подршке на доприносе што ће повећати дефиците, али су помогле да се ублаже неки од најгорих ефеката пандемије. Многи економисти тврде да се очекује да ће економија достићи ниво од прије пандемије коронавируса најраније до 2022. године.