Према подацима Агенције за банкарство због пандемије коронавируса забиљежен је пад промета у банкама током 2020. године. Будући да се крај пандемије још не назире, очекивања су да ће се пад наставити и у 2021. години. Шта то значи за грађане, а шта за банкарски сектор, те хоће ли ће бити промјена у висини камате?

Укупна профитабилност комерцијалних банака на крају 2019. године износила је 250 милиона КМ. На крају трећег квартала 2020. била је 151 милион. Из Агенције за банкарство истичу како је у кризама попут ове профитабилност прва на удару.

ЈАСМИН МАХМУЗИЋ, директор Агенције за банкарство ФБиХ

Имали смо смањење профитабилности у односу на крај године неких 39 посто, дакле понављам гледамо само 3 прва квартала, то је очекивано међутим кључни показатељи банкарског сектора су врло стабилни.

Банке су правовремено реаговале и произвеле мир у банкарском сектору прошле године сматра Берислав Кутле, предсједник удружења банака БиХ.

БЕРИСЛАВ КУТЛЕ, предсједник Удружења банака БиХ

Успоравањем активности у господарству, јасно је да ће се успоравати и активности у банкарству али ће банке радити на реорганизацији , на смањењу тзв. оптимизације трошкова што ће опет довести до неког пада прихода па самим тим и профитабилности у 2021.години.

Пад каматних стопа није реално очекивати сматра Кутле, посебно на дугорочне кредите. Будући да је еуро тренутно у паду поставља се питање шта то значи за кредитне задуженике.

БЕРИСЛАВ КУТЛЕ, предсједник Удружења банака БиХ

То не значи за нас ништа јер ми имамо каренси боард, повезано је 1: 1,995 са валутом и нажалост колико год еур пада на нас се ништа не одражава јер је наша валута везана фиксно за уз еуро.

ЈАСМИН МАХМУЗИЋ, директор Агенције за банкарство ФБиХ

У БиХ можемо очекивати неке осцилације које могу бити резултат понуде и потражње банака као и евентуално повећање лоших кредита. Још увјек немамо такве назнаке и наше прогнозе су да ће у 2021. години каматне стопе остати ниске.

Цовид 19 узроковао је пад броја трансакција а смањена је и кредитна активност грађана односно могућност задужења , што може угрозити банкарски сектор, сматра економски аналитичар Адмир Чавалић. Уколико се вакцинацијом стабилизује пандемија, за очекиват је да се стабилизује и овај сектор.

АДМИР ЧАВАЛИЋ, лекономски аналитичар

Друга половица године ће бити повољнија за банкарски сектор односно финансијски сектор разумјевајући да је наш финансијски сектор банкоцентричан, што значи већина финансијских институција се односи на банке. И битно нам је зарад добробити економског друштва да имамо стабилан финансијски сектор.

Стабилност банкарског сектора у нашој земљи зависит ће от тока пандемије. За сада, сматрају економски стручњаци, овај сектор је стабилан а грађани неби требали осјећати посљедице које је корона вирус оставио пословање банака.