Пакистанске власти саопћиле су да је у јучерашњој авионској несрећи у лучком граду Карачију погинуло 97 особа, а да су двије особе преживјеле несрећу.

Авион компаније Пакистан Интернешнал Ерлинеса (ПИА) на лету ПК-8303 из Лахореа срушио се на насељено подручје недалеко од аеродрома Џина у Карачију, а у њему се налазило 99 путника и чланова посаде, саопћила је раније пакистанска Агенција за цивилну авијацију.

Министарство здравства у пакистанској покрајини Синд саопћило је јутрос да су несрећу преживјеле двије особе, а да је преосталих 97 особа погинуло.

У саопћењу се наводи да су несрећу преживјели генерални директор Банке Пунџаб Зафер Месуд и инжењер Мухаммд Зубаир који су збринути у болницу и тренутно су у стабилном стању.

Министарство још увијек није објавило биланс страдалих становника насеља Модел Каунти у којем се несрећа догодила због техничког квара на авиону.

Спасилачким екипама на мјесту несреће помажу и припадници војске, а војни званичници су саопћили да је током пада авиона у потпуности уништено или дјеломично оштећено укупно 25 зграда.

Из компаније ПИА саопћено је да је 21. марта извршен посљедњи контролни преглед авиона који се јучер срушио при покушају слијетања на аеродром у Карачију. При прегледу нису учени никакви проблеми на авиону којем је наредни такав преглед заказан за почетак новембра.

У саопћењу се наводи да је дан прије несреће исти авион летио из оманског Муската у пакистански Лахоре.

Очевици пак тврде да је авион у два наврата покушао слетјети на аеродром Џина и да је при првом покушају дотакао писту, а у другом покушају се за запаљеним мотором срушио у насеље недалеко од аеродрома.

Преживјели путник Зубеир је за локалну телевизију казао да му се чинило да пилот тражи погодно алтернативно мјесто за слијетање.

“Први покушај је био неуспјешан, а авион се срушио 10 или 15 минута послије тога. Све је било у пламену, чули су се вапаји људи. У једном тренутку сам видио свјетло и откопчао сам појас и кренуо ка том свјетлу. Присутни су ме ставили у возило хитне помоћи и довезен сам у болницу“, казао је Зубеир.
Истрага о узроку несреће је у току, а спасилачке и друге надлежне службе су и даље на мјесту несреће.