Милорад Додик није изнад закона, није нико и надам се да ће суд поштовати тај принцип, казала је за Радио Слободна Европа (РСЕ) Дорис Пак, бивша извјеститељка Европског парламента за Босну и Херцеговину, поводом његове жестоке реакције на одлуку одлазећег високог представника у БиХ Валентина Инзка о забрани негирања геноцида.

Србима није у интересу да негирају геноцид, мада Додик вјерује да је то у њиховом интересу. Таква ситуација дуго траје и сада је Инзко урадио оно што је вјероватно већ раније требало – сматра Пак.

Упитана како коментарише Инзкову одлуку да користећи бонска овлашћења наметне допуне у Кривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава негирање геноцида и величање ратних злочинаца, што је једно од најспорнијих питања у земљи већ годинама, Пацк каже да је највећи проблем сам геноцид у Сребреници, а не то што је Инзко, макар на крају свог мандата, донио одлуку на коју су многи људи дуго чекали.

Сматрам да је повукао исправан потез – нагласила је.

Упитана за политичке посљедице, јер је Додик запријетио да ће то довести до распада БиХ, Пак је рекла да Додик одавно пријети и проблем је што до сада није добијао снажан одговор челника Европске уније и домаћих политичких лидера.

Стога је крајње вријеме да БиХ преброди тај проблем. Дејтонским споразумом је окончан рат, али је створио ситуацију у којој је тешко управљати државом. Нико није на одговарајући начин реаговао посљедњих година на Додикове пријетње. Нјегове најновије пријетње нису ништа ново у односу што је раније чинио. Претпостављам да ће многи сада реаговати на Додикове поступке. Не можемо да прихватимо да неко, као што је он, доводи у питање шта се десило у Сребреници, иако зна чињенице. Додик је један од три члана Предсједништва и треба да искаже поштовање према свим људима које су убили припадници српског народа. Дакле, Инзко је повукао исправан потез, али, нажалост, други су превише опсједнути процјењивањем домета Додикових претњи – рекла је Пак.

Истакнула је да је као и сви остали.

Стога не мислим да треба посвећивати превише пажње његовим пријетњама. Он је један од лидера у БиХ и треба да поштује Дејтонски устав, а Инцко је урадио оно што је морао – закључила је Пак.