Палестински званичник високог ранга Саеб Ерекат је у критичном стању и дише уз помоћ респиратора пошто му се зараза корона вирусом погоршала ноћас, саопштила је данас израелска болница Хадаса у којој се лијечи.

Како је наведено, Ерекатов случај је посебно тежак због његових ранијих здравствених проблема, укључујући трансплантацију плућа у САД прије три године.

Његов имуни систем је слаб и уз ковид-19 има бактеријску инфекцију.

Тај шездесетпетогодишњи генерални секретар Извршног комитета Палестинске ослободилачке организације (ПЛО) је под седативима и љекари се консултују са међународним експертима како најбоље да помогну тако тешко обољелом пацијенту.

Ерекат је у посљедње три деценије био главни палестински преговарач, а такође и један од главних савјетника покојног палестинског лидера Јасера Арафата и садашњег палестинског предсједника Махмуда Абаса.

Студирао је међународне односе и политичке науке у Сан Франциску, а докторирао на Универзитету Брадфорд у Великој Британији.

Он је пребачен у болницу Хадаса у недјељу на молбу Палестинске управе упркос одлуци Палестинаца почетком ове године да прекину везе с Израелом у знак протеста због обећања јеврејске државе да ће почети анексија дијелова окупиране Западне обале на основу блискоисточног плана предсједника САД Доналда Трампа.

Премијер Израела Бењамин Нетањаху је у међувремену замрзнуо тај план.