Демократска заступница у Представничком дому Рашида Тлаиб, једина палестинско-америчка чланица Конгреса САД-а, одржала је емотивни говор у којем је критиковала америчког предсједника Џоа Бајдена и друге америчке лидере због изјаве за коју каже да не препознаје оно што Палестинци тренутно доживљавају у борбама у Гази.

“Када читате изјаве предсједника Бидена, државног секретара Блинкена, генерала Остина и лидера обје странке, помислите да Палестинци ни не постоје”, рекла је Тлаиб, преноси Ал-Џазира.

“Не признају се напади на палестинске породице који се тјерају из својих домова управо сада. Нема спомена о дјеци која се затварају или убијају. Не препознају се сталне кампање мучења и терора израелске полиције против вјерника који клече и моле и славе најсветије дане на једном од за њих најсветијих мјеста, нема спомена да је Ал-Акса окружена насиљем, сузавцима, димом, док људи моле.”

“Ми смо мајке, кћери, унуке. Ми тражимо правду и не посустајемо у нашој борби против опресије у свим облицима. И, колеге, Палестинци неће отићи нигдје, без обзира колико новца шаљете израелској Влади апатхејда”, казала је Тлаиб.

“Желим прочитати нешто што је прије два дана написала мајка Имаан из Газе. Она пише, цитирам, ‘Вечерас шаљем дјецу на спавање у нашу собу, па када погинемо, да погинемо скупа. И да нико не преживи како би жалио губитак другога’. Ова изјава ме је мало више сломила јер политика моје државе и њен новац негирају право ове мајке да види своју дјецу како живе, своју властиту дјецу да живе без страха, да остаре без болних траума и насиља.”

Тлаиб је истакнула да САД мора условити помоћ Израелу тако да ради у складу са међународним људским правима и да оконча апартхејд.

“Морамо, без оклијевања, захтијевати да наша држава призна да је безусловна подршка Израелу омогућила брисање палестинског живота и негирање права милиона избјеглица.”