Палестинска управа увела је полицијски час на окупираној Западној обали у наредних 14 дана у покушају да заустави ширење заразе корона вирусом.

Портпарол владе Ибрахим Мелхем најавио је синоћ на конференцији за новинаре да ће кретање бити забрањено у свим подручјима од 20 до 6 часова, а да ће велики градови Рамала, Хеброн, Наблус и Витлејем бити у потпуној изолацији до четвртка увече.

Дозвољено је да раде само апотеке и пекаре.

“Строго је забрањено да се организују вјенчања, сахране и забаве”, рекао је потпарол, додавши да је Палестинцима такође забрањено да иду да раде у јеврејским насељима.

На Западној обали живи 2,8 милиона Палестинаца и 450.000 јеврејских насељеника.

Палестинско министарство здравља је јуче објавило да је до сада забиљежено 6.150 случајева заразе, а 33 људи преминуло.

Израелски медији наводе јутрос да се број преминулих на Западној обали попео на 38.

Палестинска управа је увела потпуну изолацију послије првих случајева оболијевања од Ковида 19 почетком марта и укинула ту мјеру крајем маја.

Неке мјере су поново уведене 3. јула и од тада проширене због раста броја заражених.

Јордански краљ Абдулах Други изјавио је у међувремену да је његова земља успјешно довела нови вирус “под контролу” и да је вријеме да се усредсреди на поновно покретање економије.

У краљевини је забиљежено 1.179 случајева заразе и десеторо људи је преминуло.

Тамо је уведен полицијски час и дроновима се надгледало да ли се поштује, а рестрикције су ублажене почетком јуна.

Краљ је оцијенио да ће Јордан “изаћи јачи (из кризе) у поређењу са другим земљама у региону”.

Јордан је увео мјере физичког дистанцирања, маске су биле обавезне скоро на свим јавним мјестима, а од оних који допутују у земљу се захтијевало да носе електронске наруквице како би се осигурало да поштују карантин.

Прије избијања заразе Јордан је посјећивало око пет милиона туриста годишње, а зарада од туризма је прошле године износила пет милијарди долара.

Ову значајну грану привреде у којој је запослено око 100.000 људи угрозила је пандемија и рестрикције.

Осим тога око 250.000 људи долазило је годишње у Јордан ради медицинског третмана, што је земљи доносило 1,5 милијарди долара.

Незапосленост у земљи достигла је 19,3 одсто у првом кварталу ове године.