Цијене нафте пале су јуче на међународним тржиштима испод 43 УСД због неочекиваног раста залиха у Сједињеним Америчким Државама (САД) који је подстакао страховања од прекомјерног снабдјевања, а притисак је био и скок броја новозаражених Ковидом 19.

На лондонском тржишту цијена барела је у уговорима за испоруке у децембру пала 72 цента, на 42,44 УСД. На америчком тржишту барелом се трговало по 73 цента нижој цијени, од 40,97 УСД, преноси Хина.

Трговци су се усредсредили на извјештај Америчког института за нафту (АПИ), који је показао да су залихе сирове нафте прошле седмице порасле 584 хиљаде барела. Аналитичари које је анкетирао Реутерс очекивали су њихов пад за милион барела.

„Мислим да су фактори који данас притискају цијене нафте пад европских тржишта дионица и изненађујући раст залиха сирове нафте”, рекао је Гиованни Стауново из УБС-а.

У САД-у се паралелно наставља битка око позамашног, новог закона о помоћи за привреду погођену коронавирусом. Бијела кућа и демократе покушавају да постигну договор прије предсједничких и конгресних избора, овај пута уз подстицај предсједника Доналда Трумпа.

Додатно је цијене нафте притиснуо податак да је број случаја Ковида 19 у свијету у уторак премашио 40 милиона па неки дјелови Европе уводе нове мјере затварања.

Када је ријеч о понуди, руски министар енергетике, Александар Новак саопштио је да је прерано за расправе о будућности споразума о ограничењу снабдјевања нафте након децембра. Прије мање од седмицу рекао је да би се производња требало да се поступно повећава, као што је и планирано.

Организација земаља-извозница нафте (ОПЕЦ) и њени савезници, укључујући Русији договорили су се ове године да ће од јануара наредне године смањивати производњу 5,7 милиона барела дневно. Тренутно је смањују 7,7 милиона барела дневно.

Одвојено је ОПЕЦ објавио да је цијена барела сирове нафте из корпе њених чланица у уторак износила 41,04 УСД, те пала 34 цента у односу на претходни радни дан.