Координација синдиката корисника буџета Херцеговачко-неретванског кантона, захтјева од Владе ХНК и од надлежне компаније Пинг из Сарајева, да одговоре ко је кривац за пад информатичког система и брисање базе података за више од пет хиљада корисника буџета.

Због настале ситуације, корисницима се уплаћују умањене плате, без доприноса. Синдикати се питају да ли ће неко због овога, сносити одговорност?

Корисници прорачуна у Херцеговачко-неретванској жупанији, не крију огорченост, јер због рушења информатичког сустава у Министарству финанција, већ други мјесец добивају аконтацију умјесто плаће.

ЈОСИП МИЛИЋ, Синдикат средњих школа ХНК на хрватском језику

„Та аконтација подразумијева плаћу од другог мјесеца без доприноса и без хонорара, то значи да нам већ други мјесец за редом неће бити уплаћено ни мировинско ни здравствено, што већ доводи у сумњу како ће нас гледати људи у здравственом суставу, хоће ли нам изаћи у сусрет и прегледати нас“.

ЕДИНА ЧОМИЋ, Синдикат средњих школа ХНК на босанском језику

“Проблем је људима који су били на боловању у другом мјесецу, њима већ 2 мјесеца иде умањена плаћа, проблем су доприноси и њима који раде на тим подацима пуно ће имати посла на исплати тих разлика”.

Министар финанција Херцеговачко-неретванске жупаније, Аднан Фалаџић, није хтио пред камере. У приопћењу за јавност наводи како се ради на новој бази података за 5200 прорачунских корисника, те да је у тијеку и унос података за обрачун плаће.

АДНАН ФАЛАЏИЋ, министар финанција ХНК

“Завршетак обрачуна заостатака плаћа за ожујак 2021. године очекујемо до краја идућег тједна након чега ће бити исплаћена разлика плаћа за ожујак као и уговори који нису били исплаћени. Након завршетка активности из претходног става планирамо обрачунати разлику за травањске плаће те поновити поступак исплате као и код плаће за ожујак 2021. године”.

У ресорном министарству нису дали објашњење тко је одговоран за настанак квара на серверу и зашто немају сачувану копију података, те зашто се о свему шутјело готово два мјесеца.

ЕДИНА ЧОМИЋ, Синдикат средњих школа ХНК на босанском језику

„Онако као лаик не могу схватити да је до тога дошло у том капацитету брисања података, оно што прво научимо је да све мора похранити, спасити на више мјеста да се то не би десило“.

Из Министарства финанција наводе да је архива података са сервера сачувана код прорачунских корисника приказана кроз обрасце за евидентирање, те да не постоји могућност злоупорабе. Такођер, кажу како се утврђују и разлози настанка квара на серверу, материјална штета и евентуална одговорност за настало стање.