Пандемија вируса корона резултирала је повећањем броја случајева породичног насиља, онлајн превара и дјечије порнографије у Њемачкој, али је забиљежено мање провала и крађа аутомобила, саопштила је данас њемачка полиција.

Министар унутрашњих послова Хорст Зехофер рекао је да је тренд пада броја кривичних дјела ипак настављен прошле године, када је регистровано 5,3 милиона случајева, што је један милион мање од 2017.

“Рестрикције контаката и кретања имале су снажан утицај на животе људи у Њемачкој. Живот у блокади одвијао се махом у приватној сфери и то је утицало на природу кривичних дјела”, изјавио је Зехофер на конференцији за новинаре, заједно са шефовима полиције.

Крађа аутомобила мање је за 16 одсто, провала за 14 одсто, а џепарења за 11 одсто.

У исто вријеме, за 11,5 одсто повећан је број онлајн превара јер су криминалци покушали да искористе масовну куповину преко интернета.

Зехофер је рекао да је примијећено повећање броја случајева породичног насиља, већином над женама. Он је навео да за сада нема прецизне податке о овој врсти насиља, али да у сваком случају званични подаци представљају само мали дио реалних бројева и ситуације.

Случајеви дјечије порнографије повећани су за више од 54 одсто у поређењу са 2019. годином