Први јун обиљежава се као Међународни дан дјеце. Циљ је скретање позорности на дјечја права на адекватну здравствену заштиту, складан развој и живот у миру. Колико је остваривање тих права отежано током пандемије, питали смо родитеље малишана који се лијече од малигних болести у Универзитетском клиничком центру Републике Српске у Бањој Луци.

Најчешћа малигна обољења код дјеце су леукемије, карциноми мозга и лимфоми. Дјечији рак се, нажалост, углавном не може превенирати. Но, побољшање исхода лијечења, уз рану и тачну дијагнозу праћену адекватним медицинским третманом, захтијева и психолошку подршку најближих, која је ограничена током пандемије. Уз дјецу која се лијече у Универзитетском клиничком центру Републике Српске тренутно може да борави један од родитеља. Најћешће мајка.

“Веома је важно да дјетету понекад дође и отац, или браћа и сестре, да има ту врсту подршке. Да породица барем један викенд буде на окупу. Да дијете зна да га чекамо након завршетка лијелчења”, каже Милан Берић, родитељ.

Кроз родитељску кућу “Искра” у Бањалуци до данас је прошло 119 породица са дјецом која су лијечена од малигних болести у Универзитетском клиничком центру Републике Српске. Пандемијски период наметнуо је нова правила. Тренутно су овдје смјештена три малишана са њиховим мајкама.

“Ми се од првог дана строго придржавамо свих правила које прописује Институт. Апсолутно нико не може ући у родитељску кућу. Чак и ми запослени се трудимо да приватне контакте, ван радног времена, сведемо на минимум, јер заражавање у случају ових пацијената моће бити кобно”, истиче Катица Керкез, управница Родитељске куће “Искра”.

Пацијенти с дијагнозом малигних болести су међу онима који су под високим ризиком оболијевања од тежих облика инфекције, јер је њихов имунолошки систем у већој или мањој мјери већ ослабљен лијечењем. Како би им барем мало олакшали пандемијски период, представници Удружења “Сва дјеца свијета” су, поводом 1. јуна, посјетили малишане који се лијече у УКЦ-у РС и уручили им прикладне поклоне.

“Наш циљ и мисија је измамити дјечији осмијех. Барем један. Ако то постигнемо, сматрамо се успјешним. До сада смо организовали и организоваћемо бројне акције пружања помоћи”, наглашава Синиша Видовић, оснивач УГ “Сва дјеца свијета”.

Међународни дан дјеце обиљежава се у више од 145 земаља, с циљем скретање пажње на дјечија права, а посебно право на адекватну здравствену заштиту, складан развој и живот у миру.