Пандемија ЦОВИД-19 пружила је могућности за иновације, наводи се у извјештају Афричке уније и Развојног програма Уједињених нација (УНДП).

Током пандемије у Африци је забиљежен пораст иновативних рјешења, укључујући роботе за тестирање на присуство вируса, апликације за праћење контаката, неинвазивне комплете за тестирање, станице за прање руку, машине за кисеоник, услуге медицинских достава дроновима, секвенцирање генома, четботове у здравству засноване на вјештачкој интелигенцији и још много тога, наводи се у извјештају.

Извјештај под насловом “Кроз пандемију и ван ње” дјело је Комисије Афричке уније, Афричких центара за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) и УНДП-а.

“Неки од иноватора имају само девет година, а у питању су иновације које су ушле међу међу 50 рјешења која мијењају живот на цијелом континенту, а које је УНДП истакао у часопису Африца Инноватес”, истиче се у извјештају.

Многе од ових и друге иновације направила су микро, мала и средња предузећа. Негативни економски ефекти пандемије посебно су тешки за таква предузећа, од којих су многа пред затварањем или су банкротирала. С обзиром да ова предузећа чине 90 посто свих предузећа на континенту и 85,8 посто свих радних мјеста у приватном сектору, затварање би могло довести до великог губитка радних мјеста и пада потрошње, наводи се у извјештају.

“Широм Африке људи смишљају иновације које ће помјерити континент напријед. Гледамо унапријед да бисмо предвидјели потребе будућих генерација и бољу будућност. Гледамо и једни на друге, како бисмо изградили заједнице, земље и континент, за шта сви знамо да је могуће”, рекао је Ахмед Огвел Оума, замјеника директора афричког ЦДЦ-а.