Папа Фрањо позвао је данас људе да се боре против организованих криминалних група, попут мафије широм свијета, упозоравајући да криминалци користе пандемију Ковида-19 да би се додатно обогатили.

У децембру је Интерпол издао глобално упозорење да су мете мрежа организованог криминала вакцине против Ковида.

У марту је јужноафричка полиција заплијенила стотине лажних вакцина и ухапсила четворицу осумњичених.

“Мафијашке групе постоје у разним дијеловима свијета које се користећи пандемију богате кроз корупцију”, рекао је папа поводом дана када се Италија сјећа жртава организованог криминала.

Италијанска полиција саопштила је да криминални кланови користе пандемију тако што прилазе сиромашним породицама које су суочене са финансијском пропашћу, нудећи зајмове и храну. На те зајмове мафија обично тражи огромне камате.

“Ове структуре гријеха, мафијашке структуре, против су јеванђеља и погрешно представљају идолопоклонство вјером”, додао је папа.

У Италији многи припадници организованог криминала себе виде као дио вјерске, култне групе, која се позива на помоћ светаца и користи вјерске фигурице или статуе у обредима иницијације.

“Данас треба да се сјетимо свих жртава и обновимо нашу посвећеност борби против мафије”, рекао је папа.

Последњих година, Ндрангета са сједиштем у Калабрији претекла је сицилијску Коза Ностру као најозлоглашенију и најуноснију италијанску криминалну групу, зарађујући већину новца нарко бизнисом. Ова група проширила се по цијелом свијету.

Град Опидо Мамертина на југу 2014. године појавио се на насловним страницама када су мјештани који су носили статуу Мадоне током вјерске процесије скренули са планиране руте поворке да би застали у кући мафијашког шефа и статуу лагано накривили као да клечи у знак поштовања.