Свјетског дана миграната и избјеглица, који се обиљежава 27. рујна, Папа Фрањо упутио је преко Апостолске нунцијатуре у БиХ конкретни знак подршке и блискости с мигрантима који тренутно живе у неколико кампова у БиХ те дјелатницима који се брину о њима.

“Папа ће својом донацијом подржати успоставу двију служби за прихват и координацију активности у транзицијским центрима Ушивак (код Сарајева) и Седра (код Бихаћа), гдје су смјештене обитељи и малољетници без пратње”, приопћено је из Апостолске нунцијатуре у БиХ.

Донација ће омогућити добављање одјеће, санитарних потрепштина, покривача и хране, а расподјела помоћи повјерена је католичким хуманитарним организацијама које дјелују на терену: Царитасу БиХ, Талијанском Каритасу, Ипсиа-Аклиу те Надбискупијском центру за пасторал младих Иван Павао ИИ.

У поводу Свјетског дана миграната и избјеглица апостолски нунциј у БиХ монс. Луиђи Пецуто изјавио је “како нас страхови и бројне предрасуде држе подаље од миграната и често нам пријече да им будемо ближњи и служимо им с љубављу”.