Код споменика и костурнице у селу Залазје данас ће бити обиљежена 28. годишњица страдања 69 српских цивила и војника у сребреничким селима Сасе и Залазје, као и братуначким Биљача и Загони.

Тим поводом биће служен парастос и положено цвијеће, али уз поштивање епидемиолошких мјера. Парастос ће бити служен и жртвама из овог села које су убиле усташе други дан Тројчиндана 1943. године.

Парастос на Залазју заказан је за 12.30 часова.

Осим 69 убијених, тог Петровдана 1992. године нестале су и 22 особе, од којих десет још није пронађено, а губи им се траг у логору у бившој сребреничкој полицијској станици.

Тијела других десет несталих Срба случајно су пронађена и ексхумирана 10. јуна 2011. године из масовне гробнице на Залазју, приликом тражења настрадалих Бошњака. Посмртни остаци тих десет страдалих су послије више од годину идентификовани и сахрањени на Петровдан 2012. године, док је двоје ексхумирано, идентификовано и сахрањено раније.

У Сребреници ће бити служена света литургија у цркви Покрова Пресвете Богородице, а чланови породица погинулих, родбина, комшије, саборци и заинтересоване делегације посјетиће мјеста страдања, положити цвијеће код спомен-обиљежја и прислужити свијеће за покој душа настрадалих.

Данашњим поменом биће завршен програм традиционалне меморијалне духовно-хуманитарне и културно-спортске манифестације “Петровдански дани”, која се организује у знак сјећања на погинуле Србе.