Двије године након што је пожар захватио паришку катедралу Нотр Дам, француски предсједник Емануел Макрон посјетио је градилиште како би показао да француско насљеђе није заборављено упркос коронавирусу.

До сада се радило на осигурању зграде, укључујући уклањање 40.000 комада скеле калцифициране у пожару. То би требало бити довршено до љета па ће почетком идуће године почети права обнова. Циљ је да се 15. априла 2024. одржи прво богослужење у обновљеној катедрали.

У пратњи министара, архитеката и пензионисаног генерала француске војске који надгледа обнову споменика из 12. вијека, Макрон жели видјети напредак у обнови како би француској јавности, уморној од борбе против коронавируса, пружио наду да ће обнова бити завршена у планираном року.

Макрон је обећао да ће катедрала бити обновљена до 2024. године, али званичници признају да посао до тада неће бити у потпуности завршен. Они за успоравање радова наводе факторе као што је пандемија КОВИД-19.

“Рок за 2024. бит ће испуњен”, цитирао је француски лист Л Паризијан”” француског лидера.

Радови на осигурању зграде, прелиминарна припрема рестаурације, почели су у љето 2019. године. Радови су обустављени у марту 2020. године, због пандемије коронавируса, а поново су почели 8. јуна исте године.

Са рекордна 833 милиона долара донација из цијелог свијета за рестаурацију, Макрон је формирао одјел која ће водити рестаураторске радове у катедрали.

Више од 1.000 стабала храста потребних за обнову срушеног торња прикупљено је као донација.

Док Макрон тврди да ће радови бити завршени за пет година, ректор катедрале Патрик Шаувет наводи да би радови на обнови паришке катедрале могли трајати још 15 или 20 година.

Након пожара, требало је готово годину дана да подручје буде доступно радницима како би уклонили стару скелу.

Заједно са стотинама стручњака који настоје осигурати и обновити катедралу проводи се и истрага о узроку пожара.Катедрала Нотр Дам позната је широм свијета по величини, јединствености и значају за свјетску архитектуру.

Зграда која датира још из 12. стољећа и позната је по класичном књижевном дјелу Вицтора Игоа ”Звонар цркве Нотре-Даме” сваке године привуче милионе туриста из цијелог свијета.