Јавном подузећу (ЈП) “Парк природе Хутово блато” д.о.о. Чапљина одобрени су пројекти еПАТХ те ЕXЦхАнгЕ, који се односе на унапрјеђење туристичке понуде овог Парка природе, а чија је цјелокупна вриједност око милијун еура.

Пројект еПАТ вриједан је 739.831 еуро, док вриједност “EXChAngEa” износи 275.084 еура. Оба пројекта бит ће рализирана у оквиру програма Интерег ИПА Црос-бордер Kооперејшн Програм Kроатиа-Босниа анд Херзеговина-Монтенегро 2014-2020.

Прије потписивања уговора између ЕУ-а и Парка природе, крајем просинца ове године претходит ће додатни преговори у Министарству регионалног развоја и фондова Еуропске уније Републике Хрватске у Загребу, за што се ужурбано припремају сви потребни документи за одобрене активности, односно интервенције, приопћено је из Парка природе Хутово блато.

В. д. равнатељ Парка природе Хутово блато Никола Зовко казао је како су ова два међународна пројекта врло битна за унапрјеђење туристичке понуде Хутова блата.

“Сваки рад се награђује па тако и наш. Задњих година реализирали смо више пројеката заштите природе који су одобрени од домаћих институција и с којима извршавамо обвезе према домаћим стратегијама развитка и еуропској мрежи паркова ‘Натура 2000 у БиХ’. Сада имамо и два међународна пројекта врло битна за унапрјеђење туристичке понуде Хутова блата, а као координатор израде могу рећи како смо окупили добар тим стручњака са Свеучилишта у Мостару, Универзитета у Сарајеву, Свеучилишта у Дубровнику и других врло угледних институција у БиХ и шире”, казао је Зовко.

Додао је како ће Парк природе Хутово блато требати осигурати и властито судјеловање у пројектима од 15 посто.

“Вјерујем како то неће бити проблем с обзиром да имамо одличну сурадњу с Федералним министарством околиша и туризма, Фондом за заштиту околиша Федерације БиХ, Свјетским фондом за заштиту природе (ВВФ) и другима, а такођер имамо подршку и локалне заједнице, градоначелника Чапљине Смиљана Видића, начелника опћине Столац Стјепана Бошковића и Владе Херцеговачко-неретванске жупаније на челу с Невенком Херцегом”, истакнуо је Зовко.

По његовим ријечима, сви пројекти ЈП-а “Парк природе Хутово блато” у складу су са Стратегијом развоја Федерације БиХ, Стратегијом развитка Херцеговачко-неретванске жупаније, Просторним планом и Планом управљања овог подузећа.