Парламент Киргистана требао би се састати данас и потенцијално изгласати нову владу како би окончао политички вакуум у стратешки важној централноазијској држави коју су захватили немири од спорних избора 4. октобра.

Бивша совјетска република од 6,5 милиона становника домаћин је руске војне базе и служи као чвориште за трговину са сусједном Кином. Такође посједује велике руднике, јавио је Ројтерс.

Војни контролни пунктови постављени су преко ноћи око главног града Бишкека, а оклопни транспортери уочени су у граду након што је предсједник Соронбаи Јенбеков наредио трупама да се распореде и поново успоставе ред након избијања насиља на улицама.

Сједница парламента је планирана да буде одржана у предсједничкој резиденцији на периферији Бишкека, након што су у њихову зграду упали демонстранти. У уторак су заузели кључне владине зграде.

Русија, која има значајан утјецај над Киргистаном, ове је седмице ситуацију описала “хаотичном”. Више од 1.200 људи је повријеђено, а једна особа убијена је у уличним сукобима откако су у понедјељак избили протести.