Након што је у посљедњих седам година промијенио чак девет клубова, енглески нападач Патрик Бамфорд (27) је тек у редовима Лидс Јунајтеда пронашао срећу, што је потврдио постигавши већ шест голова у првих шест кола ове сезоне.

Само су Доминик Калверт-Луин из Евертона и Сон Хјунг-Мин из Тотенхема забили по један гол више.

“Све што се Бамфорду сада догађа је заслужио. Он је играч с много квалитета и опасан је пред супарничким головима. Ако ће наставити овако радити, добит ће још веће похвале,” казао је менаџер Лидс Јунајтеда Марсело Биелса.

Бамфорд је на Елан Роад стигао у српњу 2018. године из Мидлзброа и у 78 наступа је забио 32 гола. Међутим, било је упитно како ће реагирати у елитном разреду енглеског ногомета након што је посљедњих година “лутао” енглеским клубовима. Промијенио је девет клубова, а у пријашњих 19 утакмица у Премијершипу у дресу Кристал Паласа, Норвича и Барнлија није забио гол. Међутим, ове сезоне је “експлодирао”.

“Не бих рекао да сам типичан број 9,” казао је Бамфорд у разговору за Спортсмејл.

“Међутим, Марсело је моју игру подигао на виши ниво.”

Вративши Лидс Јунајтед у елитни разред енглеског ногомета након 16 година, аргентински стручњак је “заробио срца града Лидса.”

“Он је најтежи тренер којег сам икад имао. Воли одржавати везу професионалном. Захтијева поштовање. Било је случајева кад би играчи отишли у уред менаџера и питали: “Зашто не играм?” Дословно, нитко не иде у његов уред. Ако не играш, не питаш зашто,” казао је Бамфорд са смијешком.

Занимљиво, Бамфорд свира клавир, виолину, гитару и саксофон, а разговара на француском, шпањолском и њемачком језику. Школовао се у Нотингему, а понуђена му је стипендија за Харвард, али је одбио понуду јер је желио постати професионални ногометаш.

Бамфорд је каријеру започео у Нотингем Форесту, међутим након само једне сениорске сезоне завршио је у редовима Челсија гдје никада није добио праву прилику.

Пет година је био члан “Блуза”, но није уписао нити један наступ, већ је шест пута послан на посудбу (МК Донс, Дерби, Мидлзбро, Кристал Палас, Норвич, Барнли). Једну сезону је играо за Боро, а спасио се преласком у Лидс.

Након што је сјајно ушао у ову сезону, дио јавности сматра како је заслужио мјесто на ширем попису енглеске репрезентације.

“Заправо нисам размишљао о томе. Забио сам неколико голова и то је то. Међутим, ако се то догоди, онда је то сан,” поручио је.