Патријарх СПЦ Порфирије поручио је вечерас у Бусијама, на обиљежавању Дан сјећања на све страдале и прогнане Србе у војној акцији Олуја, да треба да се помолимо за све невино пострадале у страшним августовским данима 1995. године, али и за све пострадале прије тога у Хрватској, као и да не смијемо заборавити, али да као хришћани морамо опростити.

“Да се помолимо Богу да у своје наручје прими све невине пострадале страшних августовских дана 1995. године, али и оне прије тога, од задарске кристалне ноћи, страдале у Медаку и личким селима, до Пакраца и западнославонских села, све невино побијене у градовима и селима, по улицама и њихвама у кућама и становима”, рекао је Порфирије наком опијела у Бусијама, којем је присуствовао државни врх Србије и Републике Српске на челу са предсједником Србије Александром Вучићем.

“Сабрали се да се мотилвено сјетимо небивалог по размјерама на европским просторима насилног егзодуса нашег народа са подручја Далмације, Баније, Кордуна, Лике и Западне Славоније. Све је то камичак у мозаику наших новијих страдања и распећа заједно са Јадовном, Јастребарским, Глином, Јасеновцем…”, навео је патријарх српски.

Молећи се за пострадале не желимо да злоупотребљавајући жртве продубљујемо спиралу сукоба нити да водимо ратове комеморативним политикама сјећања, а још мање да уђемо у матрицу запомагања и паралишемо себе затварањем у безилазно стање жртве, поручио је патријарх.

Истакао је да наратив жртве не може бити покретач нити извор надахнућа, као и да је то прије трајна мука и пакао.

Наш народ је толико пута баш кроз жртву освајао искуство слободе и васкрсења, рекао је патријарх.

Порфирије је поновио ријечи бившег патријарха Германа – Не смијемо заборавити, али морамо опростити.

Додик: Памтити “Олују” као страдање Срба библијских размјера

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је вечерас на обиљежавању Дана сјећања на страдале Србе у хрватској акцији “Олуја” да су се окупили на овом скупу да памте српско страдање библијских размјера, те позвао на окупљање око “српског свијета” као вриједности.

Обраћајући се на централној манифестацији у насељу Бусије, код Београда, Додик је напоменуо да се Срби окупљају осми пут на оваквом скупу да памте оно што се десило српском народу у акцији “Олуја”, у којој је 250.000 Срба истјерано са вјековних огњишта у Хрватској, а само у тој акцији страдало око 2.000, претежно цивила и дјеце.

“Окупљени смо овдје да памтимо, а не само да се сјећамо. Ако се сјећамо то ми некако личи на понекад, а ако памтимо онда то постане власништво овог народа, наших држава. Да памтимо страдање библијских размјера, још једно у низу које се десило Србима на тим просторима”, истакао је Додик.

Додик је навео да су данас простори на којима су живјели Срби пусти и празни и да им нису дозволили ни да се врате и да остваре своја имовинска права, док је на другим мјестима то урађено и другим народима је сва имовина враћена.

“Окупљени смо зато што су Србија и РС нашли довољан разлог и памети да прихвате приједлог предсједника Србије Александра Вучића да баш на овај дан и на овај начин обиљежавамо ово и памтимо”, рекао је Додик.

Он је истакао да је српски народ страдалнички, али да је његова света ријеч “слобода” око које се окупљао и никада није био себичан да је дијели са другима.

Додик је подсјетио на ријечи хрватског предсједника у вријеме “Олује” Фрање Туђмана да “треба нанијети такав удар да Срби нестану”, те нагласио да не зна да постоји неки Србин државник или политичар који би могао да каже такве ријечи које се односе на неки други народ на овим просторима.

Он је рекао да је историја Срба пуна страдања, али да су доказ да нису успјели и да Јасеновац није успио управо преживјели логораши из Јасеновца, гдје страдало 500.000 Срба, што говори да Срби тамо живе и да имају Републику Српску.

“Републику Српску која заједно са Србијом гради стабилност и мир на овим просторима, нема стабилнијег и већег гаранта за мир на простору Балкана од Србије која ту своју миротворну политику доказује на сваком кораку”, рекао је Додик.

Он је истакао да Србија никад није позивала српски народ на освете, као што се то чује ових дана (од лидера СДА Бакира Изетбеговића) који је рекао да ће се на свој начин осветити Србима за оно што се Бошшњацима десило, и то поручује са окупљања са мјеста које је синоним зла према Србима у Херцеговини, Фазлагића куле.

“А ми, опет, морамо да будемо окупљени око онога што је наш свети завјет, а то је мир. Србија и РС су гарант тог мира”, рекао је Додик.

Додик је рекао да и Србија води своје тешке политичке процесе за Косово.

“Моја порука је да се окупимо око успјешне политике Вучића и српских преговарача да се не бисмо окупљали у неким колонама и отишли у историју без памћења и сјећања”, навео је Додик.

Зато је, додао је он, важно да Србија и српски народ разумије да наша будућност зависи од снаге наших преговарача државника и да нема никаквог разлога за умањивање те снаге у процесима када се рјешавају тешка историјска питања и када се рјешавају питања наше слободе, наших држава и наше будућности.

“Нека живи Србија, нека живи Република Српска, нека живи српски народ гдје год био. Треба да се посветимо идејама “српског свијета” као идеји вриједности, а не да одустанемо од тога зато што неко хоће опет да нас довуче на причу да је то нешто што је декадентно”, рекао је Додик.

Он је навео да је “српски свијет” вриједност која треба да окупља Србе свуда у свијету око њиховог писма, језика, вјере, славе и свега што је вриједност.

Почело обиљежавање прогона Срба из Хрватске

У насељу Бусије код Београда почело је обиљежавање Дана сјећања на све страдале и прогнане Србе у хрватској оружаној акцији “Олуја”.

Скуп је почео парастосом који служи Његова светост патријарх српски Порфирије уз саслужење архијереја Српске православне цркве.

Обиљежавању Дана сјећања присуствују предсједник Србије Александар Вучић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер Радован Вишковић.

Манифестацији која се ове године одржава под слоганом “Боже правде”, присуствују и представници Срба из региона, бројних удружења и прогнани Крајишници.