Јесен може бити дивна за посјету природним љепотама БиХ. Планина Коњух обилује многима од њих за свако доба године. Екипа БХРТ-а је посјетила једно такво мјесто.

Само десетак километара од Кладња налази се прави мали рај за очи. Горско око или Паучко језеро смјестило се подно Коњуха. Богата шума и биљке које расту у њему одражавају се на води и дају му помало бајковит изглед. Приближите ли се сасвим близу, видјећете читава јата различитих врста риба.

Горско око једно је од два природна језера на подручју Тузланског кантона. Његова специфичност су три изворишта и веома богат биљни и животињски свијет. У посљедње вријеме урађено је много тога на рашчишћавању подручја око језера, а како би што већи број љубитеља природних богатстава имао што бољи приступ.

“Налази се у Заштићеном пејзажу што је веома битно што се тиче нас, значи упосленика и све три општине које гравитирају унутар пејзажа, односно кантона за одмор, рекреацију и убудуће, јер рађене су неке студије да ће се обогатити и рибљи фонд и инфраструктурни фонд што је са неким можда и мањим кућицама, шадрванима, столовима…”, истиче Џевад Софтић, надзорник у Заштићеном пејзажу Коњух.

Додаје да је надморска висина идеална за туризам, те да су прије двије године уредили плато, ставили инфо табле, уредили около шетницу, те друге пратеће садржаје.

Бројне су и биљне врсте које језеро чине богатим. Међу њима и неке изузетно ријетке.

“Налази се на овом дијелу горки тролист. То је ендемска врста која се, како ја знам, има на још једном, на два мјеста у БиХ и уопште на Балкану. Она је ријеткост тако да је и с те стране занимљиво језеро. Треба га сачувати и очувати за наредне генерације”, наглашава Софтић.

Предио Заштићеног пејзажа Коњух права је ризница љепота у којима се може уживати током цијеле године. Горско око или Паочко језеро незаобилазна је тачка овог дијела планине.