Предсједник Словеније Борух Пахор изјавио је да би проширење Европске уније на земље Западног Балкана требало убрзати, те изразио очекивање да са предстојећег самита за лидере тог региона у оквиру процеса Брдо-Бриони буде послата јединствена порука у Брисел.

На заједничкој конференцији за новинаре са предсједником Србије Александром Вучићем, Пахор је казао да је у посјети земљама у региону због припреме за тај самит, који би требало да се одржи у понедјељак.

“Желио сам са свима да се посавјетујем о замисли која провијава из нацрта закључака те конференције – да је проширење ЕУ на Западни Балкан геополитичко питање и нужност и да оно мора да се одвија брже и да мора да има ЕУ пред очима цијели простор Западног Балкана и да би било сјајно када би више или мање истовремено све земље тог простора ушле у ЕУ”, навео је Пахор.

Он је казао и да мир и стабилност на Западном Балкану могу да буду очувани једино релативно брзим уласком свих земаља региона у Европску унију.

“Нека осјетљива билатерална питања међу државама у региону била би лакше ријешена или би постала небитна у случају уласка свих земаља у ЕУ у што краћем времену”, казао је Пахор.

Упитан о изјави “о алтернативној измјени граница”, Пахор је одговорио да не вјерује да је могућа мирна измјена граница на овим просторима, те да би можда тако почело, али да је убијеђен да се не би тако завршило.

Србијански предсједник Вучић је рекао да је са Пахором разговарао о кључним регионалним питањима, евроинтеграцијама Србије и билатералним односима двије земље.

“Наша позиција заснована је на поштовању међународног јавног права и чврстим правним темељима, а наша позиција није лака и то није тајна ни за кога у Србији. Јасно је да имамо другачији став по питању Косова, као и 22 земље чланице ЕУ”, рекао је Вучић.

Према његовим ријечима, улога Словеније на Западном Балкану је важна.

“Словенија предсједава Европском унијом од јула и важна нам је подршка на европском путу”, казао је те додао да су Србија и Словенија за десет година више него удвостручиле трговинску размјену, која расте упркос коронавирусу.

Подсјетио је да се Србија по питању Косова залаже за дијалог под окриљем Брисела, јер замрзнути конфликти завршавају “стотинама мртвих”.

Он је оцијенио да је на дјелу брутално лицемјерје дијела западних сила, које измишљају принципе по потреби, као што је прича о непромјењивости граница.

“Србија ће се строго држати принципа”, поручио је Вучић.