Удружење дијализираних и трансплантираних болесника ФБиХ упутило је допис у којем се наводе намјере шест дијализних пацијента из Градачца, који се из протеста због премјештања из дијализног центра (ДЦ) у Оџаку у дијализни центар у Грачаницу, планирају искључити са дијализе у понедјељак.

У саопштењу се наводи да већ дуго траје борба ових пацијента, како би остали на лијечењу у ДЦ Оџак гдје се дијализирају већ неколико година.

“Међутим, равнатељ жупанијске болнице Орашје, која „влада“ ДЦ у Оџаку, под сваку цијену жели да ове тешке болеснике 100%-тне инвалиде пребаци у ДЦ Грачаница, правдајући то нерентабилношћу и великим економским и финанцијским губицима, који по нама уопће не стоје.”

“Свима је познато да се из ЗЗОиРО Ф БиХ, точније из Фонда солидарности издвајају финанцијска средства, за сваког дијализног пацијента па тако и за ових 6 бубрежних болесника и з Градачца.
Сигурно је да ту постоје и други пратећи трошкови, као што су струја и вода, што иде на терет жупанијске болнице Орашје, али смо зато данас добили потврду од Завода здравственог осигурања ТК да су они предложили жупанијској болници Орашје и Заводу здравственог осигурања Посавске жупаније, покривање других трошкова, које не покрива Федерални Фонд солидарности, у висини од 35,00 км за пацијента по једној дијализи што су одговорни у овој жупанији, укључујући и равнатеља болнице у Орашју, категорички одбили. Као Удруга сматрамо да је овај износ сасвим довољан за покривање других трошкова”, истичу из Удружења.

Они сматрају очигледним да се ради о тјерању ината и покушају да се под сваку цијену ријеше дијализних пацијента из Градачца који би преласком у ДЦ у Грачаницу, поред тога што су сваки други дан прикопчани на дијализне апарате по више од 4 сата, имали би и продужено путовање за више од сат времена по јако лошем и неувјетном путу од Градачца до Грачанице и назад.

“Посабан је проблем њихов повратак након исцрпљујуће 4-сатне дијализе, јер након дијализног третмана пацијенти се налазе у јако лошем стању, с падовима тлака, мучнинама и другим нус појавама, а пут од Грачанице до Градачца би им био јако тежак што би сигурно утјецало на њихово и онако крхко здравље. Сматрамо да је начин уштеде новца преко леђа дијализних болесника, погрешан, непотребан и неоправдан!”, кажу из Удружења дијализираних и трансплантираних болесника ФБиХ.