Уз вечерњу молитву у Старој православној цркви светих арханђела Михаила и Гаврила у Сарајеву, те паљењем бадњака у дворишту цркве, почела је прослава Бадње вечери, односно најављен је долазак Божића.

Српска православна црква (СПЦ) и вјерници који поштују Јулијански календар данас прослављају Бадњи дан, припремајући се за најрадоснији хришћански празник Рођење Исуса Христа – Божић.

Због пандемије, паљењу бадњака је присуствовао мањи број вјерника него иначе. Вјерници су настојали поштовати мјере заштите с циљем спречавања ширења коронавируса.

Молитвом и паљењем бадњака у православним храмовима најављује се рођење Спаситеља, чији се долазак на свијет слави као почетак новог времена и као најрадоснији догађај за хришћанство.

Бадњак представља симбол дрвета које су, према предању, пастири донијели Јосифу и Марији да наложе ватру и загрију пећину у којој је рођен Исус. Бадњак се пали уочи празника и гори до Божића, када се објављује радост Христовог рођења.

Бањалука: Владика Јефрем служио вечерњу службу и освештао бадњак

Нјегово преосвештенство владика бањалучки Јефрем служио је у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци вечерњу службу и освештао бадњак.

Обраћајући се окупљеним вјерницима, владика је рекао да је ова вечерња служба увод у божићно празновање.

“Сваке године о Божићу осјећамо радост и ниједна друга радост не може бити тако узвишена, као што је дочек сина Божијег и његов долазак у свијет”, рекао је владика.

Он је рекао да је сада вријеме у којем су се људи отуђили једни од других, те да немају времена једни за друге.

“А ту доброту и ту толико потребну блискост донио нам је Господ. Могао нам је доћи као Бог, али ко би од нас могао да га прихвати. Дошао нам је као човјек да би могао да нам проповиједа, те да нас подсјети на истину и разлоге ради којих је дошао, да би их људи могли прихватити”, рекао је владика.

Након вечерњег богослужења, у порти цркве Свете Тројице обављено је налагање бадњака.

Владика Јефрем служиће у поноћ у храму Христа Спаситеља Свету архијерејску литургију поводом најрадоснијег хришћанског празника Божића.

Бројни вјерници присуствовали налагању бадњака у Тузли

Православни вјерници у Тузли прослављају Бадњи дан, дан који најављује Божић или рођење Исуса Христа. Бадњи дан и Бадње вече означавају почетак празничног славља уз традиционално паљење бадњака.

Велики број православних вјерника окупио се испред храма Успења Пресвете Богородице у Тузли, гдје су уз паљење бадњака прославили Бадње вече, припремајући се за најрадоснији хришћански благдан Рођење Исуса Христа – Божић.

Бадњак засјао у дворишту цркве Рођења Пресвете Богородице у Зеници

Бадњак је вечерас запаљен и у дворишту цркве Рођења Пресвете Богородице у Зеници, а бадњак је светом водицом пошкропио и богослужење одржао свештеник Дражен Аџић.

Аџић је подсјетио да уношењем бадњака и сламе, вјерници у своје домове уносе и слику Христовог рођења.

“Бадњак је храстово, које је једно од најјачих дрва и зато даје највећу свјетлост. Због тога је то дрво симбол Господа Христа, јер је Он највећа свјетлост која нам је послата”, објаснио је симболику паљења бадњака зенички свештеник Аџић.

Порука Божића, пак, напомиње Аџић, слављење је Бога међу људима добре воље, без обзира на вјероисповијест и било какву другу орјентацију међу људима.

“Главна је порука љубав, јер је Господ највише причао и највише шаље поруке љубави, узајманог живота и толеранције”, рекао је Аџић, који је богослужење предводио умјесто страјешине тог зеничког храма, јереја Марка Малеша, који је заражен коронавирусом.

Богослужењу је присуствовало нешто више од 30 вјерника, али је потпаљивању бадњака свједочило око 250 вјерника.

Свештеник Аџић ће ујутро у седам сати у истој цркви предводити и божићну литургију.

И у Бијељини вечерње службе и налагање бадњака

Испред зграде Градске управе у Бијељини вечерас је традиционално обављено налагање бадњака у присуству бројних грађана, свештенства СПЦ и руководства града.

Налагању бадњака претходиле су вечерње службе у свим храмовима.

Свештенство Епархије зворничко-тузланске и руководство Бијељине пожељели су грађанима да у миру и љубави дочекају празник рођења Богомладенца, да им донесе мудрост и стрпљење, радост и срећу, љубав и задовољство.

“Нека нам овај свети празник рођења Богомладенца донесе мудрост и стрпљење, да бисмо очували и учврстили непролазне моралне и духовне вриједности нашег народа, које управљају наша срца на правду, јединство и добра дјела”, поручио је градоначелник Бијељине Лјубиша Петровић.