Заступнички дом Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине разматрао је данас Приједлог закључка о формирању Интерресорне радне групе за припрему приједлога измјена и допуна изборног законодавства БиХ, чији је предлагач Заједнички колегиј оба дома.

Закључком је предвиђено да у Интерресорну радну групу Заступнички дом и Дом народа државног парламента именују по три члана и Вијеће министара БиХ три члана.

Из Заступничког дома то су: Сњежана Новаковић-Бурсаћ, Алма Чоло и Борјана Кришто, а из Дома народа Бариша Чолак, Средоје Новић и Муниб Јусуфовић.

Дефинирано је да ће Интерресорна радна група за измјену изборног законодавства БиХ по потреби конзултирати стручњаке из невладиног сектора, Средишњег изборног повјеренства, академске заједнице и друге.

Заступница СДА Алма Чоло је тијеком расправе казала да је у ранијим измјенама изборног законодавства тај процес водила интерресорна радна група коју су чинили представници оба дома ПСБиХ, Вијећа министара БиХ и Средишњег изборног повјеренства БиХ, као тијела које проводи изборе и најбоље познаје недостатке и мањкавости у проведби избора у БиХ.

Мишљења је да СИП треба бити укључен у рад те групе која је формирана на иницијативу и на основу писма које је парламенту стигло од ОСЦЕ-а, Еуропске комисије, Уреда високог представника и Велепосланства Сједињених Америчких Држава.

“У том писму стоји да је потребно да парламент формира радну групу. Под тим подразумијевам да чланови СИП-а не буду конзултирани само по потреби, како је наведено, него да буду активни дио процеса измјена Изборног закона”, навела је Чоло.

Предложила је да у њој, осим три члана који долазе из три владајуће политичке странке у БиХ, буду представници свих клубова заступника у Заступничком дому, а из Дома народа представници клубова народа те три члана Вијећа министара БиХ.

Заступник Социјалдемократске партије (СДП) Саша Магазиновић оцијенио је изузетно позитивним да, након неколико мјесеци нетранспарентног вођења преговора иза затворених врата у вези Изборног закона, нетко из владајућих странака каже да се требају укључити сви јер је то закон државе БиХ.

Мишљења је да се процес измјена треба водити транспарентно уз пуну укљученост представника странака опозиције, али и јавности.

Заступник Демократске фронте (ДФ) Џенан Ђонлагић предложио је закључак да се задужи Колегиј Дома да упути позив СИП-у да предложи два своја члана за интерресорну радну групу.

“С обзиром на то да би задатак радне групе требао бити да припреми измјену изборног законодавства, те да га посредством овлаштеног предлагача упути домовима у парламентарну процедуру, судјеловање чланова СИП-а сматрам корисним, потребним и неопходним”, истакнуо је Ђонлагић.

Заступник Српске демократске странке (СДС) Мирко Шаровић казао је да је ово први пут у посљедњих 15-ак година, а изборно законодавство је мијењано више пута, да у интерресорној радној групи нема представника странака опозиције.

Каже да није упознат с мотивима предлагача, али је то назвао лошом поруком с обзиром на то да се ради о темељном и суставном закону.

Заступница Савеза независних социјалдемократа (СНСД) Сњежана Новаковић-Бурсаћ казала је да је 2015. године формирана интерресорна радна група у којој није било представника СИП-а БиХ, чак ни у вријеме, како наводи, када су њени чланови били изабрани у потпуно легалној и транспарентној процедури.

За њу није прихватљива аргументација о потреби судјеловања чланова СИП-а у радној групи, а када су у питању представници странака опозиције каже да СНСД нема ништа против тога и да су спремни о томе разговарати.

Заступник Странке демократске активности (А-СДА) Јасмин Емрић предложио је да у групу буду именовани по један заступник или изасланик сваке политичке странке или субјекта који је заступљен у Заступничком дому и у Дому народа ПСБиХ, три члана из сазива Вијећа министара БиХ и три члана СИП-а.

Предсједатељица Заступничког дома ПБиХ Борјана Кришто (ХДЗ БиХ) је казала да у интерресорну радну групу, ако се жели нешто направити, требају бити предлагачи и доноситељи законских одредби, а то значи представници извршне и законодавне власти.

И она сматра да је легитимно расправљати о томе да чланови буду представници и позиције и опозиције.

“Става сам да СИП није тијело које би требало судјеловати у промјенама, опћенито, Изборног закона. Они су ти који примјењују закон. Не желим рећи да се то коси с тим, али овом сазиву СИП-а, именованом противно одредбама Изборног закона, није мјесто да ради на измјенама Изборног закона”, истакнула је.

Заступник Демократске фронте (ДФ) Златан Бегић предложио је закључак којим би Представнички дом ПСБиХ задужио Колегији да упути позив Вијећу националних мањина БиХ да делегирају најмање два представника који ће бити пуноправни чланови радне групе.

Предсједатељ Клуба заступника СДА Адил Османовић осврнуо се на неколико расправа у којима је изнесена теза да садашњи сазив СИП-а није изабран у складу са законом.

“Не могу вјеровати да нетко може изнијети такву тезу. Овај парламент је у складу с Пословником о раду изгласао чланове СИП-а и зна се који је правни лијек за то. То је Суд БиХ. Тај сазив СИП-а провео је опћинске изборе и изборе у Мостару што показује да је потпуно законит”, навео је Османовић.

Предсједатељ Клуба заступника ХДЗ-а Никола Ловриновић предложио је закључак да Заступнички дом данас усвоји овај приједлог састава интерресорне радне групе, а да се задужи Заједнички колегиј да размотри све приједлоге за проширење радне групе и о томе извијести оба дома ПСБиХ.

Након што су заступници окончали расправу о свим точкама дневног реда данашње сједнице дата је пауза након које ће услиједити гласање о свакој од њих.