У Позоришту лутака у Мостару, прије пуних педесет година одржан је Први сусрет позоришта лутака Босне и Херцеговине.

Касније се та смотра селила у више босанскохерцеговачких градова, да би се коначно скрасила у Бугојну, гдје је доживјела своју потпуну афирмацију и најбоље године, саопћено је из Позоришта лутака Мостар.

На Првом сусрету луткара у Мостару, те давне 1971. године, Позориште лутака извело је представу “Врагов мост”, према тексту чешке списатељице Милене Маркове, у режији Здењека Ј. Вискочила, са сценографским рјешењима Вацлава Хавлика и креацијом лутака Јармиле Фенцлове. Тадашња театарска критика ту представу чешког ауторског тима означила је као умјетничко ремек-дјело.

Након протеклог рата, сусрети бх. луткара поновно су заживјели, у почетку смањеним интензитетом, да би се посљедњих година фестивал потпуно профилирао и успио обновити бијенале најбољих луткарских представа регије.

Педесет посљедњих година та театарска смотра учинила је много на подизању квалитета луткарске продукције, а Позориште лутака у Мостару на бугојанском фестивалу за све то вријеме остваривало је своје највеће успјехе.

Ових дана Позориште лутака Мостар, баш на годишњицу Првог сусрета БХ луткара, почиње с припремама своје нове премијерне представе, према награђиваном тексту Селме Париси “Дјечак који је сањао море”, у режији познатог глумца и редатеља Зијаха Соколовића.

Сценографију су осмислили академска умјетница Тајма Гузин и видео аниматор Никола Галић. Аутор сценске музике је Атила Аксој, костимографкиња је Лејла Хоџић из Сарајева, а лутке за ову представу је креирала и израдила Лучи Видановић из Ријеке.

Припрема глумаца и прве пробе већ су почели, а премијера представе “Дјечак који је сањао море” очекује се у фебруару.