Сваки заступник америчког Конгреса који је евенутално помогао присташама америчког предсједника Доналда Трампа у нападу на амерички парламент морао би се суочити с казненим прогоном, казала је у петак предсједница Заступничког дома Конгреса Ненси Пелоси.

Та изјава услиједила је након оптужби да су неки републикански заступници, уочи напада на Конгрес 6. сијечња који је резултирао с пет изгубљених живота, водили по згради Конгреса Трампове присташе.

Напад је био повод да Заступнички дом Конгреса изгласа опозив америчког предсједника због запаљивог говора који је Доналд Трамп одржао неколико сати прије упада својих присташа у Конгрес у којему их је позвао да се боре против побједе демократа Џоа Бајдена на америчким предсједничким изборима. Сенат би темељем тога требао одржати суђење Трампу.

Стотине људи упале су у зграду Конгреса 6. сијечња брзо свладавши парламентарно осигурање што је поставило питања о сигурносним мјерама за заштиту зграде и показало је да су неки побуњеници изненађујуће добро знали гдје су уреди појединих заступника.

Заступница Демократске странке Микие Схеррилл, бивша војна пилоткиња, оптужила је неке републиканске заступнике да су помогли Трумповим присташама казавши да су их дан уочи напада водили у мисију “извиђања” по Конгресу.

Упитана треба ли подузети мјере против заступника који су дан прије напада водили групе по Конгресу, што је накратко зауставило поступак потврде Биденове побједе, Пелоси је одговорила: “Ако се утврди да су заступници Конгреса били сурадници у тој побуни, ако су помагали тим злочинима, можда ће требати поступци изван домене Конгреса, у смислу казненог прогона”.

Конгресно осигурање истражује јесу ли заступници Конгреса водили људе по згради парламента дан уочи напада, потврдила је његова гласноговорница Ева Малецки.

Више од 30 демократских заступника међу којима и Схеррилл, затражили су од осигурања информације о томе тко је све био у згради 5. сијечња.

Пелоси је објавила и да се након упада Трумпових присташа од којих су неки повезани с радикалним скупинама проводи анализа сигурносних протокола. Неки републикански заступници просвједују због нових сигурносних мјера уведених у Конгресу након упада попут обавезног проласка кроз метал детектор.

Просвјед Трумпових присташа у Wасхингтону био је најављиван тједнима уочи сједнице Конгреса на којој су потврђени резултати америчких предсједничких избора. Главни савезни тужитељ у Wасхингтону у петак је казао како нема доказа да су побуњеници формирали “тимове за хватање и убијање” што ублажава изјаву тужитеља у Аризони који су то сугерирали у својим поднесцинма суду дан раније.

Америчко министарство правосуђа анализират ће како су се ФБИ и друге надлежне агенције припремиле и одговориле на упад, објавио је главни инспектор Мицхаел Хороwитз.

Обавјештајно извјешће осигурања Конгреса 3. је сијечња упозорило на могућност да Конгрес буде мета насилних просвједника 6. сијечња, према листу Wасихнгтон Пост. Чини се да то извјешће није достављено другим надлежним службама, додаје Пост.