У Федерацији Босне и Херцеговине је средином јуна договорено ретроактивно повећање, односно усклађивање пензија од 1. јануара за 2,8 посто. Међутим, из Владе је саопштено како се уједначавање ипак неће односити на четири мјесеца за вријеме трајања стања природне несреће. Пензионери овом одлуком нису задовољни. Влади поручују – ово вам неће проћи!

Усклађивање пензија требало је бити урађено у априлу, појашњавају из Савеза кантоналних удружења пензионера Мостар. Због пандемије коронавируса усклађивање је пролонгирано за јун, када је на обострано задовољство постигнут договор са премијером Фадилом Новалићем о повећању од 2,8 посто. Одлука Владе да се уједначавање не односи на мјесеце за вријеме придоне несреће, неће тако лако проћи, тврде пензионери. Влади спремају упозорење.

“И јуче смо обавијештени да је на влади донесен закључак по коме не би могли усугласити 4, 5 и 6 и 7 мјесец а не видим никако разлог за то. Јер да је усаглашен закон 15.4. како је било планирано, за те мјесеце би била усаглашена и пензија и ишла даље”, истиче предсједник Савеза кантоналних удружења пензионера Мостар, Иван Кожул.

Ријеч је о закључку који је донесен прије два дана на сједници Владе ФБиХ на којој је договорена расподјела средстава ММФ-а.

Влада ФБиХ утврђује усклађивање висине пензије за 2020. годину, осим четири мјесеца док је трајао “корона закон”, у висини од 2,8 за цијелу годину. Такођер, утврђује се и висина вриједности бода која умјесто 14,5 износи 15,15.

Да ли ће уједначавањем бити обухваћене пензије за ова 4 наведена мјесеца покушали смо сазнати у Федералном заводу за пензијско и инвалидско осигурање. Гласноговорник ове установе је одсутан док је телефонски број директора искључен. Без обзира на крајњи исход пензионери се слажу у једном, пензије су мале а повећања мизерна.

Ријеч је о редовном усклађивању пензија појашњавају из Савеза удружења пензионера ФБиХ. Увећана пензија ће бити исплаћена почетком септембра и све пензије до нове године. Према томе, тада ће пензионери с најнижом пензијом добити 72 или 73 КМ. Да ли ће овим повећањем бити обухваћени и мјесеци у којима је важило стање епидемије или је ријеч о неспоразуму, биће познато наредних дана, након годишњих одмора и празника.