О начину одвијања наставе те изазовима са којима се сусрећи ученици, њихови родитељи али и наставници, у емисији „Јутро за све“ говорила је директорица ОШ Петар Петровић Његош из Источне Илиџе Зденка Перендија.

Како је казала, од почетка наставе поштују се препоруке Института за јавно здравство и Министарства просвјете и културе.

То значи да су нам часови скраћени, трају 20 минута, а одјељење је подијељено у двије групе. У овој школи нема ни једног зараженог ученика, али смо имали десетак ученика у временском интервалу од два мјесеца чији су родитељи били заражени. Ти ученици тада нису похађали наставу. Наставнице су им слале наставне садржаје које су излагале путем гоогле учиниоце, казала је Перендија.

Пратећи погоршану епидемиолошку ситуацију у Републици Српској, додала је, „и даље ћемо пратити дате препоруке и у складу с њима поступати“. У овој основној школи, ученици нижих разреда, по процјени учитеља, на часовима не носе маске, док их ученици виших разреда носе.

Наставници од самог почетка наставе у новој школској години носе маске. Ученицима није било ништа нејасно, све су прихватили. Заиста смо били изненађени великом одговорношћу и озбиљношћу како ученика тако и њихових родитеља који су прихватили препоручене мјере, поручила је директорица.

Осим у изузетним случајевима, сва комуникација са родитељима се одвија онлине.
Школа је од марта кренула са онлине наставом, а првих 15дана представљало је велики изазов на који су првенствено требали одговорити наставници, а затим и ученици.

Послије 15 дана, рад је био за сваку похвалу. Чак смо имали ситуацију да су дјеца која су у школи имала слабији резултат и која су била мање заинтересована за наставу, током онлине наставе пружала свој максимум одговорности. Ако и дође до прекида наставе и преласка на онлине начин, то нама неће представљати никакву потешкоћу, закључила је Перендија која је апелирала на ученике и родитеље да буду одговорни као и до сада, „јер чувајући своје чувамо здравље цјелокупне заједнице“.