Вршилац дужности управника Завода за извршење кривичних санкција, притвора и других мјера БиХ Синиша Перковић био је гост емисије БХТ1 уживо, гдје је говорио о томе како изгледа радни дан у државном затвору, ко су његови „становници“ те да ли је из њега могуће побјећи.

Ријеч је о институцији са високим степеном сигурности која је направљена по најсавременијим европским стандардима и као таква представља важан стуб владавине права у БиХ.

„У затвору су смјештени притвореници и затвореници који су осуђени на Суду БиХ. Ово је нова институција, ту сам мало више од четири мјесеца. Обављам доста тежак посао. Први упосленици затвора, као и државни службеници су дошли 1. августа. Већ крајем септембра је почело пребацивање затвореника из ентитетских завода, а од 2.новембра осуђеника са нивоа Босне и Херцеговине“, казао је Перковић.

Нагласио је како је државни затвор по условима који у њему владају далеко испред свих других затвора у нашо јземљи, те да је висок степен сигурности оно што га карактерише. На опаску водитеља како није могуће побјећи из таквог затвора, Перковић је казао „како ништа није немогуће“.

„ Али ми ћемо урадити све да буде немогуће“, поручио је в.д. управика државног затвора.

На крају је казао и да постоје одређена правила у самом затвору те да уколико се затвореници након одређеног времена понашају у складу са њима, добивају одређене погодности.

Иначе, комплекс државног затвора простире се на 24.000 метара квадратних. Свечано је отворен 22. јула ове године у Војковићима, у Источном Сарајеву.