Гласноговорник федералног министарства здравства Златан Першић гостовао је у емисији БХТ1 уживо и говорио о мјери ограничења кретања коју је данас најавио федерални стожер.

“Кризни стожер је донио нову наредбу, али је ту неколико нових ствари, она која ступа на снагу сутра навечер, ограничење кретања од 23 сата до 5 ујутро, сви су изузети који су укључени у борбу с коронавирусом, радници који раде у том времену, возачи, бусеви… сви они да би се могли кретати у овом раздобољу требају имати одобрење послодавца. Иако се ово назива полицијским сатом, он то није, то је ограничење за све који не раде у том раздобљу, то је зато што се након 23 сата организирају скупови у угоститељским објектима и тако даље. Новом наредбом је дозвољено окупљање 30 особа у затвореном и на отвореном, али простор мора бити толики да је могућа дистанца те је обвезно ношење маски и провођење других мјера особне заштите”, рекао је Першић.

Говорећи о одржавању наставе, казао је како је препорука онлајн настава осим од првог до петог разреда.

“То је одавно регулирано и нема нових мјера. Треба казати како у тој популацији нема пораста новообољелих. Пораст се види међу старијима од 24 те онима изнад 65. Зато понављамо да старији требају максимално избјегавати излазак из куће и контакте с другим људима”, рекао је.

Говорећи о ефикасности досадашњих мјера, Першић је истакнуо како су неке мјере, попут маски, уведене још давно, тијеком љета.

“Те мјере доприносе да се вирус не шири у толикој мјери. Доласком јесени, дошло је до ширења вируса и због тога понављамо да су мјере особне заштите есенцијалне – најважније у овом тренутку. Говоримо о болести која се преноси с човјека на човјека и за коју не постоји инјекција нити лијек”, рекао је Першић додавши да би се ширење смирило ако би се 90 посто људи придржавало мјера.

По његовим ријечима, сам здравствени сектор се не може борити с пандемијом.

“Ово је опћа друштвена криза… Она са собом носи и социјалне и економске посљедице и зато је неопходно направити опћу друштвену коалицију у борби против епидемије”, казао је Першић.