Професор филозофије и студија холокауста и геноцида на Државном универзитету Southern Connecticut Дејвид Петигру изјавио је да “дестабилизирајућа реторика члана Предсједништва Босне и Херцеговине Милорада Додика поткопава институционалне реформе на државном нивоу и повјерење грађана, што су императиви за транзицијску правду”.

Петтигреw је био уводничар на сесији Асоцијације независних интелектуалаца “Круг 99”, а говорио је о теми “Издаја људских права и транзицијска правда у Босни и Херцеговини”.

Петигру је оцијенио да Додик, као члан Предсједништва Босне и Херцеговине, руши сваку наду у транзицијску правду у Босни и Херцеговини “исламофобичним говором мржње, оспоравањем јединства државе и институција на државном нивоу, негирањем геноцида у Сребреници, постављањем спомен-обиљежја којима се глорифицирају осуђени ратни злочинци и забраном спомен-обиљежја жртвама”.

“Када је Странка демократске акције (СДА) предложила уставну реформу за уједињење Босне и Херцеговине и утврђивање националности на основу држављанства, Додик је тај приједлог одбацио као исламску завјеру. Приједлог СДА је представљао важну визију транзицијске правде за грађанско друштво које се опоравља од геноцида, али Додик је одговорио исламофобичним застрашивањем, предвиђајући да је Босна и Херцеговина изложена ризику увођења шеријатског права”, рекао је Петигру.

Наводећи да транзицијска правда налаже да се преживјели третирају с дигнитетом, истиче да они имају веома мало наде за правду.

“Издаји људских права и транзицијске правде у Републици Српској се морамо без одлагања супротставити. Прво, високи представник треба омогућити провођење закона против негирања геноцида у Сребреници и других ратних злочина, што би представљало одговарајуће окончање активности које су подузели ранији високи представници у циљу успостављања Спомен-обиљежја и мезарја Сребреница-Поточари и важан начин супротстављања пријетњи од понављања геноцида. Друго, унаточ порицању и забрани изградње спомен-обиљежја, држава има обавезу да чува сјећање на патње жртава”, нагласио је Петигру.

Он је устврдио да би надлежни органи требали систематично уклонити спомен обиљежје Радовану Караџићу на студентском дому на Палама, споменик у Вишеграду “храбрим браниоцима Републике Српске”, споменик у Трнопољу “српским борцима који своје животе уградише у темеље Републике Српске” и спомен-плочу којом се одаје почаст Ратку Младићу на Врацама изнад Сарајева.

“Спомен плоча за Младића је увреда за више од 11.000 жртава опсаде. У знак сјећања на убијену дјецу Сарајева, позивам надлежне органе да уклоне спомен-плочу за Младића. Оваквим и другим иницијативама би се испоштовала људска права, а транзицијска правда би још једном постала могућа у Босни и Херцеговини”, закључио је Петигру, који је и члан Управног одбора Студијског програма за проучавање геноцида на Универзитету Јејл.