Антиолимпијски активисти поднијели су данас петицију којом позивају на отказивање Игара у Токију пошто се ситуација са пандемијом коронавируса у Јапану погоршава и власти се спремају да прошире на додатне области ванредно стање које је на снази у једном дијелу земље.

Више од 352.000 људи је потписало онлајн петицију под називом “Откажи Олимпијске игре у Токију да бисмо заштитили наше животе” коју је почетком маја покренуо Кенџи Уцуномија, адвокат и бивши кандидат за гувернера Токија.

Брзина сакупљања потписа “одражава јавно мнијење” пошто анкете показују да се од 60 до 70 одсто становништва противи одржавању Игара овог љета, рекао је он.

“Поставља се питање чему дајемо приоритет – животу или церемонији и догађају који се зове Олимпијске игре”, рекао је Уцуномија.

Петицијом је позвао гувернерку Токија Јурике Коике да затражи од Међународног олимпијског комитета (МОК) да откаже Игре.

“МОК има право да донесе одлуку о томе да ли ће отказати Игре или не, али Токио као град домаћин треба да позове МОК да их откаже”, рекао је он.

Ова иницијатива долази у тренутку када се очекује да Јапан ванредно стање због коронавируса, које је на снази у шест префектура, прошири на још три.

Број случајева цовида-19 и даље расте у Јапану, док кампања вакцинације напредује врло споро.

Посљедњих дана неколико најпознатијих јапанских спортиста, медју којима је и тенисерка Наоми Осака, изразили су резерву у погледу одржавања Олимпијских игара усред пандемије.