Предсједница Косова Вјоса Османи и премијер Албин Курти именовали су Петрита Ајетија за директора Косовске обавјештајне агенције у складу с уставним овлашћењима предсједника и премијера Косова.

На челу Косовске обавештајен агенције до сада је био вршилац дужности директора зато што се Вјоса Османи као вршилац дужности председнице Косова и бивши премијер Авдуллах Хоти нису сложили о имену новог директора.

Петрит Ајети рођен је у Гњилану, 11. октобра 1981. године. Основну школу и природно математичку гимназију завршио је у родном граду. Студије је наставио на Војној академији “Скендербеј” у Тирани, а дипломирао је и политологију на Филозофском факултету Универзитета у Приштини.

Ајети је био стипендиста програма постдипломских студија ЕУ “Yоунг Целл Сцхеме” кроз који је магистрирао из области друштвене одговорности на Универзитету Метрополитан у Лондону у Великој Британији.

Има преко 15 година радног искуства у јавним и приватним институцијама у области безбједности, у Министарству одбране Косова и Министарству унутрашњих послова. Такође има међународно искуство у области безбједности као цивилни добављач војске Сједињених Држава у војним базама у Авганистану и на Косову.