Министарство привреде и предузетништва Републике Српске преусмјерило је овогодишње грантове од 3.200.000 КМ за потребе Фонда солидарности како би се помогло привредницима, изјавио је ресорни министар Вјекослав Петричевић.

Како је рекао, сви грантови Министарства који су били намијењени за ову годину преусмјерени су у Фонд солидарности, односно Гарантни фонд, који ће у будућности имати за циљ да се обезбиједе кредитна средства за привредне субјекте.

Предност ће, према ријечима Петричевића, имати мали предузетници и они који до сада нису имали прилику да дођу до јефтинијих кредита, јер ће Влада давати гаранцију за та средства, што ће сигурно комерцијалним банкама бити сигурност.

Он је истакао да је Влада Републике Српске предузела низ активности за помоћ привреди у борби против коронавируса, од уплата доприноса за март за оне који нису радили због одлука Републичког штаба за ванредне ситуације и локалних штабова, до мјера које се односе на април и које су проширене, те обухватају и привредне субјекте који су отежано радили по различитим основама, било због недостатка репроматеријала или пласмана робе на западно тржиште.