Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић оцијенио је да је у РС настављен тренд раста просјечне плате, те подсјетио да је у априлу први пут престигла просјечну плату у Федерацији БиХ.

Петричевић је рекао да је просјечна нето плата исплаћена у мају у РС износила 950 КМ, те да је већа у односу на претходни мјесец.

Он је додао да су у моментима када се сви суочавају са бројним изазовима у привреди на које утичу посљедице изазване појавом коронавируса овакве вијести добродошле јер говоре да је, између осталог, примјена Закона о подстицајима у привреди РС утицала на овај резултат.

“Захваљујући овом закону укупно 429 привредних субјеката остварило је право на подстицај за 12.112 радника, којима је у просјеку увећана нето плата за 100 КМ”, рекао је Петричевић.

Он је још једном позвао привреднике да искористе могућности овог закона и да од 1. јула, када почиње други обрачунски период, аплицирају на име повећања плата радника у својим привредним друштвима.

Средства предвиђена овим законом се налазе у буџету Министарства привреде и предузетништва за 2020. годину и додјељују се привредним субјектима по основу повећања плате радника.

Свјесни предности које доноси примјена електронских сервиса, Министарство привреде и предузетништва је још током протекле године максимално поједноставило процес пријаве, те омогућило електронско подношење захтјева за додјелу подстицаја.

Тако пословни субјекти могу на једноставан начин преузети и попунити електронски образац у категорији “e-Podsticaj” на интернет страници овог министарства, те на тај начин без доласка на шалтер завршити процес пријаве и искористити могућности које им пружа Закон о подстицајима у привреди РС.