Током протеклих 20 година Босна и Херцеговина у многим сегментима није остварила никакав прогрес, иста елита и даље води државу и то је велики изазов за народ и будућност земље, истакао је гостујући у “БХТ1 уживо” БХРТ-а Волфганг Петрич, некадашњи високи представник у БиХ.

Према његовим ријечима, годинама владају исти политичари који готово ништа добро нису урадили.

“Све вријеме имамо исте политичаре који су неуспјешни у свом послу, али су веома успјешни у испуњавању својих приватних агенди”, истакао је Петрич.

Он је навео како грађани морају бити активнији и требају поставити питање “зашто исти владају 20-30 година”.

“Треба нам демократизација и децентрализација БиХ, ствари се морају поставити на нове основе”, рекао је Петрич.

Као једну од важних ствари које би требало промијенити, он је навео Канцеларију високог представника, односно њено затварање.

“Вријеме ОХР-а је прошло прије много година, канцеларија је требало да буде затворена још 2006. године”, истакао је Петрич.

Према његовим ријечима, ако је истина да ће нови високи представник бити Шмит, он дефинитивно треба бити посљедњи.

“Босна и Херцеговина не смије постати земља високих представника, већ европска земља”, рекао је Петрич, те додао да треба оснажити присуство ЕУ у БиХ.

Он је говорио и о актуелном “нон папер-у”, рекавши да је направио нека истраживања у Словенији и Бриселу, али да није успио открити одакле папир потиче.

Додао је да тај папир осликава исту идеју какву су имали Милошевић и Туђман, који су дијелили БиХ.

“Два формална непријатеља који су сарађивали на подјели земље. Заиста нам треба генерацијска промјена, јер млади из БиХ који долазе у Њемачку и Аустрију су заиста успјешни”, рекао је Петрич.