Тресло се и у Босни и Херцеговини. Јутрос је земљотрес погодио подручје Херцеговине, с епицентром код Невесиња. У Мостару је земљотрес такође прозроковао материјалну штету.

У 10 часова и 20 минута паника и страх. Потрес јачине 5,2 степена затресао је Босну и Херцеговину, 11 километра сјеверозападно од Невесиња. Нико није повријеђен. На појединим објектима настала је материјална штета. Један од њих је породична кућа Радојке Јусуфовић.

РАДОЈКА ЈУСУФОВИЋ, власница оштећеног објекта

“Тог момента кад се десио земљотрес ја сам била доле у приземљу. Срећа па сам била доле. Видјели сте каква су оштећења, сва је кућа попуцала. И сад се тресем, а нисам по природи паничар, али баш је тресло. Никаква тактика, остајем у кући, гледаћу телевизију, бићу ту.

Оштећени су и школски објекти у овој општини и након земљотреса настава је прекинута, а неће бити одржана ни сутра.

МАРА ШАРАН, директорица ОШ “Ристо Пророковић”, Невесиње

“Процјењујемо сигурност објекта, комисија коју је формирала општина управо обилази објекат овај а касније ће обићи и остале објекте. По овом што је до сад виђено, рекло би се да су оштећења само површинска.

Грађани санирају штету на својим објектима колико је могуће. За већа оштећења биће формиране комисије.

МИЛЕНКО АВДАЛОВИЋ, начелник Општине Невесиње

“Оно што могу општина Невесиње ће заједно са републичком владом формирати комисију која ће већ од сутра бити на терену. Први приоритет нам је да направимо процјену оштећења на школским објектима да видимо да ли ученици могу безбједни похађати наставу у свим школским објектима”.

Након земљотреса у 10 часова и 20 минута, подручје Херцеговине погодила су још три потреса нешто слабијег интензитета који су додатно узнемирили грађане. Упркос страху и паници, која је цијели дан додатно појачана немилим сценама из Албаније, сви се надају како нас ипак чека мирна ноћ.

Двојица радника која су радила на реконструкцији зграде Наме у Титовој улици у Мостару лакше су повријеђена, а на неколико зграда у мостарском насељу Залик настала су оштећења, те је нестало воде. Студенткиње с којима смо разговарали имале су двоструку несрећу: у земљотресу им је страдала и зграда факултета и стан у којем живе.

Због земљотреса, отказана је настава у већини мостарских школа, од којих су неке и оштећене у подрхтавању тла. Због тога је министарство образовања овог кантона наложило директорима школа да донесу одлуку о неодржавању наставе према властитој процјени.

РАШИД ХАЏОВИЋ, министар образовања ХНК

“Врло битна ствар је да смо ми као министарство пребацили на одговорне особе односно директоре да они процјењују ситуацију и у складу са властитом процјеном доносе одлуку да ли ће се одржавати настава или не и у том правцу ћемо пратити ситуацију, како данас, тако и наредних дана”

Прво и основно правило понашања приликом земљотреса је не паничити. То нам је више пута поновљено са више различитих адреса. Земљотрес са епицентром у Благају затресао је и Мостар, али на сву срећу без посљедица по људске животе. Штете је ипак било.

ПЕРО ПАВЛОВИЋ, портпарол Штаба цивилне заштите ХНК

“Паника према казивању људи који имају више знања о овој проблематици један је од највећих противника ондосно проблема кад се догађају подрхтавања тла, стога позивамо грађане наше жупаније да покушају колико је могуће побиједити страх и не паничити у овим данима или времену које је пред нама”.