Четири земље чланице Еуропске уније придружиле су се Њемачкој у противљењу проглашења нуклеарне енергије зеленом и одрживом за инвестиције, показује писмо упућено Еуропској комисији које је Ројтерс добио на увид.

Брисел се нада да би појачана видљивост зелених инвестиција у новој таксономији могла од сљедеће године помоћи преусмјерити веће количине приватног капитала у активности које придоносе ЕУ климатским циљевима.

Шпањолска, Аустрија, Данска и Луксембург придружиле су се Њемачкој у стајалишту да би улагачи забринути око збрињавања нуклеарног отпада могли изгубити повјерење у финанцијске производе означене зеленима, буду ли они без њихова знања укључивали и нуклеарну енергију.

“Брине нас да ће укључивање нуклеарне енергије у таксономију наштетити њезину интегритету и вјеродостојности те самим тиме и њезиној сврховитости”, сматрају министри четирију земаља, истичући како свака земља чланица Еуропске уније има право одабрати преферирани облик енергије.

Земље које се увелике ослањају на нуклеарну енергију, попут Француске, као и неке источноеуропске земље, фаворизирају нуклеарну енергију зато што нема емисија штетног угљика.

Еуропска комисија објавила је критерије везане уз климатске промјене за зелена улагања који обухваћају све, од обнове зграда до производње цемента, челика и батерија.

Нуклеарно питање, које је одвојена тема, наилази на помијешане реакције унутар Комисије. У писму се посебно упозорава на чињеницу да питање коначног збрињавања нуклеарног отпада још увијек није разјашњено.

Њемачка, која се прије 20 година обвезала на поступно укидање нуклеарне енергије због сигурносних разлога, након нуклеарне катастрофе у Фукушими 2011. убрзала је свој национални план затварања реактора.