У посљедња 24 сата у Кантону Сарајево на присуство новог типа коронавируса тестиране су 182 особе, а позитивних је десет, рекла је предсједница Кризног штаба Министарства здравства КС Аида Пилав.

Пилав је на пресс конференцији подијелила посљедње информације о епидемиолошкој ситуацији у КС.

”Број тестираних у задња 24 сата у КС је 182, позитивних током 14. априла пресјек на 8.30 је 10, од тога једно ретестирано. Број хоспитализираних на Клиничком центру Универзитета Сарајево Клиника Подхрастови је 21, од чега су двије особе на респиратору”, рекла је Пилав.

Додала је како је број потпуно опорављених у протекла 24 сата је троје, а нових смртних случајева није било.

Кумулативни пресјек свих параметара од 30. јануара до 14. априла изгледа овако: у КС укупно је тестирано 1.515 особа, а лабораторијски потврђених случајева од ЦОВИД-19 је 84, од чега је седам ретестирано, потпуно излијечених је осам, а смртних исхода четири.

”У посљедња 24 сата број дјеце код које је доказана лабораторијска потврда ЦОВИД-а је двоје. То су позната дјеца, у том смислу да су дјеца из кућне изолације, нису се јавили као посебни случајеви. Дјеца су збринута и под сталном су специјалистичком контролом љекара педијатара из примарне здравствене заштите који су у пуној координацији с љекарима специјалистичко-консултатив на нивоу Опће болнице ‘Прим.др. Абдулах Накаш’. Такођер, један од позитивних случајева је трудница у четвртом мјесецу, такођер нама познат пацијент који се већ налази у кућној изолацији”, рекла је Пилав.

Додала је како је ријеч о лаким клиничким сликама, али да су због специфичности стања они под потпуном љекарском контролом.

Пилав је указала и на значај заштите медицинских радника када је ријеч о пандемији, те додала како континуирано раде на повећању заштите ове популације.