Предсједница Кризног штаба Министарства здравства Кантона Сарајево Аида Пилав казала је да се већина новообољелих од коронавируса заразе на послу те да су први извори заразе у уредским просторима гдје се неријетко не проводе хигијенско-епидемиолошке мјере.

Поручила је свим правним и физичким субјектима, ако већ нису, да хитно донесу кризне планове којим ће ускладити рад са епидемиолошком ситуацијом те нагласила да непоштивање те наредбе подлијеже прекршајној одговорности.

Као други највећи извоз заразе, Пилав је навела ‘импортоване’ случајеве, највише из Србије, затим Скандинавије, Холандије и Њемачке те је савјетовала да БиХ поново уведе обавезну самоизолацију за грађане који долазе из ризичних земља.

Пилав је нагласила да број активних случајева заразе коронавирусом у КС износи 1.101, а да су излијечене 2.093 особе. У протекла 24 сата број новозаражених износи 53, забиљежен је један смртни случај, опоравила се 121 особа, а тестирано је 382 узорака.

Додала је да број хоспитализираних тренутно износи 29 те да нико није на респиратору, а да је из болнице отпуштено девет пацијената.

Пилав је нагласила да 81,3 посто заражених припадају породичним кластерима, а мање од 20 посто локалној трансмисији.

“У момент када смо попустили рестриктивне мјере, појавио се већи број заражених, што је и очекивано, али тренутно биљежимо пад, што значи да су се грађани почели придржавати прописаних мјера”, наводи Пилав те додаје да се вирус не може ставити под контролу, већ се могу само ‘пресијецати путеви епидемије’.

Пилав је закључила да број новообољелих на 100.000 становника износи 10,37, да је број излијечених већи од броја активних те да је активност вируса подједнако присутна у цијелом кантону.