Предсједница Кризног штаба Министарства здравства Кантона Сарајево Аида Пилав казала је да се ситуација у вези с пандемијом коронавируса на подручју КС знатно побољшава те да број заражених у посљедња 24 сата износи 12 од 198 тестираних.

Истакла је да 67 посто заражених припадају породичним кластерима, да није било смртних случајева те да су хоспитализиране 52 особе. Једна особа је на респиратору, а осам пацијената је отпушено из болнице.

Пилав наглашава да број активних случајева износи 921, а досад је укупно излијечено 2.432 особе.

Говорећи о наставном процесу у школама, Пилав је казала да ће сутра обзнанити на који начин ће настава бити организирана, да ли ће то бити онлajн, редован одлазак у школу или комбиновани модел.

Заступница у Скупштини Кантона Сарајево и педијатрица Амра Јунузовић-Каљић истакла је да се не смије занемарити опасност за дјецу у вријеме пандемије те да дјеца морају имати адекватну заштиту.

Посебно се, како је рекла, води рачуна о хронично обољелој дјеци како би се смањио ризик од инфицирања.

Истакла је да је од почетка пандемије до данас у КС регистровано 234 случаја заразе дјеце испод 18 година, што је око седам посто од укупног броја заражених.

Наводи да 92 посто заражене дјеце нису имали никакве симптоме или благе, као што је повишена температура, лош опћи осјећај, кашаљ, док су дјеца са тежом клиничком сликом имала упалу плућа без компликација.

“Дјецу најчешће заразе чланови породице и није забиљежен ниједан смртни случај”, рекла је Јунузовић-Каљић те додала да је и здравствена заштита дјеце прилагођена пандемијских условима и да су педијатријски тимови свакодневно на услузи.

Министар привреде КС Драшко Јеличић, који је на прес-конференцији говорио о јавним позивима за исплату плаћа, истакао је да је за плаће за март, април и мај пласирано 9.603.527 КМ те да су опћине приступиле програму помоћи малој привреди како би се сачувала радна мјеста.

Додао је да је споразум потписало осам опћина које су до сада исплатиле физичким лицима плаће у износу од око два милиона КМ.

Нагласио је да Опћина Стари Град није потписала споразум с КС, те да су опћине Центар и Илиџа потписале споразум за април.

“Ни те особе неће остати ускраћене, већ сутра на wеб страници Министарства привреде КС бит ће објављен јавни позив за исплату плаћа за мјесец април, односно за додјелу средстава пословним субјектима и физичким лицима који самостално обављају регистровану дјелатност”, закључио је министар.