У Кантону Сарајево долази до опадања тренда епидемије коронавируса, али је вирус и даље присутан и треба бити на опрезу , рекла је предсједница Кризног штаба Министарства здравства Кантона Сарајево проф. др. Аида Пилав.

Пилав и члан овог штаба инспектор Изет Смајића на конференцији за медије информирали су јавност о тренутној епидемиолошкој ситуацији у Кантону Сарајево, те инспекцијским активностима проведеним у протеклом периоду.

Пилав је том приликом казала како су у протекла 24 сата, број новозаражених је осам, а излијечених 22. Број тренутно хоспитализираних на Клиничком центру Универзитета Сарајево Клиника Подхрастови, је 29, а нема пацијената на респиратору. У претходна 24 сата отпуштена су два пацијента.

”Кумулатив обољелих у КС од 30. јануара, када смо почели да пратимо ове активности до 24. септембра је број обољелих 4.518, укупно излијечних у КС је 4.208, приближавају се та два броја што говори у прилог добре ситуације. Тренутно активних случајева у КС је 229, укупан број смртних случајева је 81. Сви ови подаци говоре у прилог да се уочава тренд смањења броја случајева на дневној бази. У претходних седам дана број новозаражених је био 122, а репродукцијски фактор, који је у епидемији потребно одржавати испод један, је врло повољан у Кантону Сарајево. Он износи 0,69 што значи да један новозаражени више не зарази ни једну особу, на тај начин то можемо објаснити“, рекла је Пилав.

Највећи број новозаражених је у старосној скупини између 36 и 50 година (28 посто), а слиједи старосна скупина између од 19 до 35 година (27,8 посто).

”Све изнешено говори у прилог опадању тренда епидемије, а то је задовољавајући резултат”, рекла је Пилав.

Ипак, подсјетила је како је дошло до смјене годишњих доба те да се очекује појачана активност сезонске грипе те скренула пажњу да добри резултати не смију бити период опуштања.

”Вирус је пресјечен у својој активности, али у сваком случају вирус је ту и ми радимо континуирано на том да проводимо на прави начин јавноздравствене мјере и да се активност вируса не би поново повећала“, рекла је Пилав.

Подсјетила је како највећи број обољелих представљају чланови породичних кластера, те се неријетко већи број обољелих у породици појави истовремено.

Додала је и како је у већини случајева првообољелог у породици, извор заразе на послу и непоштивању мјера нарочито у вријеме паузе.

Осврнула се и на особе заражене на одморима, укључујући и стране земље.

”Као дестинацију путовања у посљедњих 14 дана испитаници наводе Црну Гору, Турску, Хрватску и Шведску, а из БиХ наводе Неум и подручја Херцеговине“, појаснила је Пилав.

Позвала да путовања у угрожења подручја БиХ, буду смањена на најмање могуће, односно само у нужним ситуацијама да би у наредном периоду одржавали доста добру епидемиолошку ситуацију.

“Ови подаци нама дају могућности да пооштравамо или релаксирамо јавно здравствене мјере. У овом периоду до релаксације јавноздравствених мјера сигурно неће доћи и на снази су све оне препоруке и наредбе које ми преузимамо с нивоа Федерације БиХ и проводимо их у Кантону Сарајево“, рекла је Пилав.

Члан Кризног штаба Изет Смајић говорио је о активностима Кантоналне управе за инспекцијске послове од марта до данас, односно од проглашења пандемије коронавируса.

“Од мјесеца марта па све до данас инспекцијски надзори проводе се свакодневно, с организацијом рада у двије смјене, укључујући ноћне сате када се контрола врши у угоститељским објектима уз асистенцију полицијских службеника МУП-а КС. Током трајања Сарајево Филм Фестивала, надзор у наргила баровима, клубовима и кафићима вршена су у полицијској асистенцији сваке вечери с посебним акцентом на контролу поштивања радног времена и донесених епидемиолошких мјера“, појаснио је Смајић.

Смајић је рекао како од почетка марта санитарни инспектори Кантоналне управе за инспекцијске послове на околности изазване пандемијом коронавируса извршили су 9.248 инспекцијских надзора у угоститељским објектима, трговачким објектима, фризерским салонима, кафићима, кладионицама и другим објектима надзора.

”У том периоду издата су 254 прекршајна налога у новчаном износу од 424.695 КМ, а број донесених рјешења, којима су донесене превентивно корективне мјере износи 830“, рекао је Смајић.

У истом периоду инспектори су донијели 3.723 рјешења о забрани кретања за особе које су биле у контакту са зараженим, а извјештаји су достављани и Заводу за јавно здравство ФБиХ и КС, те МУП-у.

”На основу до сада достављених службених забиљешки од полицијских службеника против 26 особа у КС су покренути прекршајни поступци пред надлежним судом због кршења забране кретања“, рекао је Смајић.

Осврнуо се и на почетак школске године те казао како је од 3. септембра појачан надзор провођења мјера у циљу заштите здравља ученика, наставног и другог особља те чланова њихових породица

”Предмет инспекцијског надзора у одгојно-образовним установама су контрола поштивања мјера поштивања физичке дистанце за ђаке и школско особље, врста и количина дезинфекционих средстава и средстава за личну хигијену, организација продуженог боравка те успостава и придржавање Кризног плана приправности на нивоу установа“, рекао је Смајић.

Додао је како извршен надзор 126 одгојно-образовних установа, од чега 80 у основним школама, 38 у средњим школама и осам у предшколским установа.

”У моменту надзора у 104 школе, 72 основне и 32 средње, све наложене мјере су биле у потпуности испоштоване“, рекао је Смајић.

Додао је како су неправилности утврђене у 13 школа, седам основних и шест средњих школа, а издата су рјешења за корективне мјере које су испоштоване у року 24 сата. За три школе, двије средње и једну основну, издато је шест прекршајних налога у износу од 10.500 КМ.

Како би се тренутна задовољавајућа епидемиолошка ситуација, инспектори ће на подручју Кантона Сарајево наставити проводити надзор.