Политички директори Управног одбора Вијећа за проведбу мира (ПИЦ) данас су, након дводневног засједања путем видео-линка размотрили стање проведбе Опћег оквирног споразума за мир, који, како се наводи, и даље представља темељ за стабилну, сигурну и просперитетну Босну и Херцеговину.

Управни одбор ПИЦ-а подсјетио је све стране на њихову обавезу да у потпуности поштују Мировни споразум, све његове анексе и одлуке високог представника.

Управни одбор је још једном потврдио своје неупитно опредјељење за територијални интегритет и темељну структуру БиХ као јединствене и суверене државе, која се састоји од два ентитета.

Управни одбор је поновио да ентитети немају право на отцјепљење од БиХ и да они правно постоје само на основу Устава БиХ.

Управни одбор је подсјетио власти у БиХ да је Устав БиХ саставни дио Опћег оквирног споразума за мир и да су одлуке Уставног суда БиХ коначне и обавезујуће и морају се проводити.

Још једном је потврдио своју пуну подршку високом представнику у осигурању пуног поштивања Опћег оквирног споразума за мир у БиХ и провођењу његовог мандата у складу с Анексом 10 и одговарајућим резолуцијама Вијећа сигурности УН-а, што остаје непромијењено. Такођер је подвукао да међународна заједница и даље задржава потребне инструменте за осигурање проведбе Опћег оквирног споразума за мир.

Нагласио је и потребу за пуном имплементацијом програма 5+2, што је и даље увјет за затварање Уреда високог представника.

Управни одбор ПИЦ-а је обиљежио 25. годишњицу Опћег оквирног споразума за мир, парафираног у Даытону, 21. новембра 1995. године, а потписаног у Паризу, 14. децембра 1995. године, и поздравио је 25 година трајног мира у БиХ, те је позвао све стране да наставе заједнички радити како би осигурали одрживу и просперитетну будућност.

Нагласио је да су вриједности владавине права и поштивања људских права уграђене у Опћи оквирни споразум за мир и даље од највећег значаја за будућност БиХ и дуготрајну регионалну стабилност.

Управни одбор ПИЦ-а је саслушао излагања предсједника Централне изборне комисије БиХ (ЦИК) и представника Коалиције за слободне и фер изборе „Под лупом“ и поздравио њихове оцјене у погледу проведбе и резултата локалних избора одржаних 15. новембра у БиХ, који су се углавном одвијали у мирној атмосфери.

Честитао је Централној изборној комисији БиХ на организирању избора, а Коалицији „Под лупом“ на провођењу обимних посматрачких активности у ванредним околностима проузрокованим пандемијом covid-19.

Управни одбор ПИЦ-а такођер је упутио честитке изабраним кандидатима и позвао на што скорију проведбу изборних резултата, након њихове верификације.

На крају, Управни одбор ПИЦ-а честитао је грађанима БиХ што су искористили своје бирачко право.

Такође амбасадори ПИЦ-а похвалили су усвајање амандмана, у јулу ове године, којима је омогућено одржавање избора у граду Мостару, планираних за 20. децембра 2020. године, и позвали политичке странке и независне кандидате да овим изборима приступе с програмима окренутим према будућности у намјери да уједине грађане и осигурају значајна побољшања у функционирању градске управе и пружању услуга грађанима.

Управни одбор ПИЦ-а апелира на све грађане Мостара да изађу на изборе, придржавајући се епидемиолошких мјера, и позива изабране вијећнике чији ће мандат бити потврђен након избора да не губе вријеме него да што прије сазову ново градско вијеће и изаберу новог градоначелника.

У погледу избора опћенито, Управни одбор ПИЦ-а је подсјетио на дугогодишњу обавезу да се проведу препоруке ОСЦЕ-овог Уреда за демократске институције и људска права (ОДИХР) и Групе држава против корупције (ГРЕЦО) чији је циљ побољшање изборног процеса.

Слабости које посебно омогућавају манипулацију регистрацијом бирача изван земље морају се хитно размотрити и ријешити, а наводи о преварама морају се истражити.

Управни одбор ПИЦ-а такођер је саслушао излагања на тему помирења која су представили „TRIAL International BiH“ и бивши специјални извјеститељ УН-а за промицање истине, правде, репарације и гаранције непонављања.

Недостатак било каквог смисленог процеса с тим циљем у БиХ онемогућава земљу да оствари свој стварни потенцијал.

Управни одбор ПИЦ-а поновио је поруке говорника са 25. комеморације посвећене геноциду у Сребреници у јулу и позвао политичке лидере да се укључе у дијалог и подузму конкретне кораке који воде ка истинском помирењу свих народа.

С тим у вези, Управни одбор Вијећа за проведбу мира поздравио је недавно усвајање ревидиране Националне стратегије за ратне злочине и позитиван одјек заједничке изјаве Предсједништва БиХ поводом 25. годишњице Даытонског споразума, у којој је наглашена важност јачања помирења, мира и међусобног поштовања.

Такођер је позвао је политичке лидере да испуне обећање и јавно одају почаст свим жртвама рата и једном заувијек прекину реторику која би осујетила напоре на помирењу, укључујући величање ратних злочинаца, порицање геноцида и повијесни ревизионизам.

Управни одбор ПИЦ-а позвао је бх. власти да одлучно крену ка реформама које се односе на владавину права и борбу против корупције, које су кључни дио процеса приступања ЕУ и нагласио да су правосудне реформе кључни приоритет и изразио опредијељеност да помогне бх. властима у том погледу.

Управни одбор ПИЦ-а посебно је нагласио потребу за измјенама и допунама Закона о Високом судском и тужитељском вијећу (ВСТВ) ради успостављања темељитог поступка провјере имовине с циљем бољег рјешавања сукоба интереса и других питања повезаних с интегритетом, јачања неовисности, интегритета и одговорности судаца, тужитеља и чланова ВСТВ-а, те да би се омогућио правни лијек против одлука ВСТВ-а.

Управни одбор ПИЦ-а примио је к знању одлуку чланова ВСТВ-а да се очитују поводом недавних дешавања и подстиче их да подузму одговарајуће кораке којим ће се повратити повјерење у ту институцију.

Управни одбор ПИЦ-а позвао је власти, односно политичке и институционалне лидере БиХ, да се без даљњег одлагања позабаве сљедећим приоритетима:

  • Усвојити и провести акциони план за 14 кључних приоритета из Мишљења Европске комисије.
  • Побољшати координацију и сарадњу између свих нивоа власти у БиХ на сузбијању пандемије covid-19 и ублажавању њених социоекономских посљедица, те повећати капацитете за тестирање и праћење контаката како би се успорило ширење вируса и поравнала кривуља у смислу његовог утицаја на здравствене системе.
  • Постићи споразум о изборној реформи којим ће се узети у обзир одлуке Уставног суда БиХ те одлука из предмета Сејдић-Финци и сродне одлуке Европског суда за људска права, које још увијек нису проведене, неке и више од десет година. У процесу изборне реформе, суздржати се од подузимања законодавних или политичких корака који би отежали провођење пресуда Европског суда.
  • Подузети конкретне кораке почевши од највиших политичких нивоа ка помирењу у БиХ, укључујући заједничке комеморације.
  • Именовати нову владу Федерације, као и владе Херцеговачко-неретванског кантона и Кантона 10, које још увијек нису именоване, док умјесто њих и даље раде владе из претходних мандата, више од двије године након опћих избора одржаних у октобру 2018., те попунити упражњене позиције на свим нивоима, укључујући и чланове Уставног суда Федерације те кључних институција на државном нивоу.
  • Осигурати ефикасну сарадњу између свих нивоа власти у БиХ и осигурати довољне ресурсе за управљање миграцијама и сигурности граница као искључивом надлежношћу државе, те осигурати правичну подјелу одговорности за хуманитарни смјештај миграната и азиланата у цијелој земљи. У складу с међународним правом, морају се укинути рестриктивне мјере које произвољно ограничавају кретање миграната.

Сљедећи састанак Вијећа за проведбу мира одржат ће се 1. и 2. јуна 2021. године, саопћено је из ОХР-а уз напомену да се Руска Федерација не слаже с овим коминикеом.