Влада Федерације Босне и Херцеговине на сутрашњој сједници ће расправљати о Плану вакцинације против коронавируса. Поједини кантони већ имају замјерке на предложени План. Неке се односе на недовољну промоцију важности имунизације, а неке на недостатак кадрова у домовима здравља.

План цијепљења подразумијева дистрибуцију цјепива по кантома на принципу једнакости и солидраности. Приоритет у имунизацији на почетку ће бити здравствени радници и особе треће животне доби, првенствено у домовима за старе. Долазе цјепива одобрена у САД-у и ЕУ.

ГОРАН ЧЕРКЕЗ

“Морам реци да смо ми обезбиједили хладни ланац и све је спремно за пријем прве вакцине која треба доћи крајем јануара, почетком фебруара, у том временском периоду. Количина је још непозната зато што очекујемо од Министарства цивилних послова да сазнамо која је то количина”, рекао је Черкез.

Прве мање дозе цјепива које стигну бит ће складиштене у Мостару. На сам нацрт плана цијепљења долазе и критике. Колико је План цијепљења могуће провести у пракси са тренутачним бројем кадрова?.

АРМАН ШАРКИЋ, портпарол ЈУ Дома здравља Кантона Сарајево

“Ми очекујемо помоћ завода који су такођер примарна здравствена заштита, гдје има знатан број љекара у Кантону Сараејво, а да не припадају дому здравља КС или очекујемо директно помоћ дому здравља у кадровском смислу. У сваком случају нама помоћ у људству ће требати”, казао је Шаркић.

Сваки здравствени радник бит ће упознат о начину складиштења, чувања и упорабе цјепива. Међутим, одређени број здравствених радника није се пријавио за цјепиво из прве пошиљке која треба доћи. Бојазан од цјепива имају и грађани.

“У тој вакцини се налази нешто што не знам шта се налази”
“Како не бих, али споро иде та вакцина”
“Не, нема потребе, има витамина, воћа и поврћа”
“Свакако, корона је смртоносна болест. Нитко неће да буде болестан”.

Колико су власти радиле на промоцији важности имунизације? Поједини стручњаци кажу, врло мало. Наши грађани још не знају на који начин је развијено цјепиво, колико цјепиво штити, колике су нуспојаве, колико имунитет траје. Због недостатка званичних информација грађани се окрећу непровјереним изворима на интернету.

АНДРЕА ЈУРИЋ, Директор Завода за јавно здравство ЗХК

“Мислим да је то нешто што це нам се обити од главу и када добијемо вакцину бојим се да ти антивакцинални лобији су јачи и они су гласнији и број људи ће с правом одбити то цјепиво. Тада није више питање имамо ли вакцину већ коме ћемо је дати”, истакао је Јурић.

Колика год је непознаница само обољење које ствара коронавирус, непознаница су и цјепива која су развијена у посљедњих годину дана. Ипак, медицински стручњаци су сагласни да цјепиво није лијек, али јесте средство којим ће се пандемија ставити под контролу.