Пластеничка производња у семберском и мајевичком крају доживјела је ове сезоне велику експанзију. Надлежни истичу да су засијане рекордне површине, а пољопривредници задовољно трљају руке, јер су потражња за производима и цијена много боље него ранијих година.

Домаћи краставац из пластеника, Младен Лазић из Голог Брда од почетка априла пласира у трговачке ланце широм Босне и Херцеговине. Како истиче, потражња је никад боља, а уз њу и цијена.

“Роба је тражена, као никад до ових година. Вјероватно и због пандемије и што су људи препознали да користе домаће. Мислим да је ова пандемија увелико промијенила свијест потрошача тако да се, првенствено, тражи домаћа роба”, каже Младен Лазић, пољопривредник из Голог Брда.

Због новонастале ситуације, пластеничка производња доживјела је праву експанзију и у Угљевику. У овој подмајевичкој општини засијане су рекордне површине, а надлежни пружају и подршку заснивању производње па је 24 Мајевичана добило пластенике и садни материјал за само 600 КМ.

“Систем за наводњавање ће они поставити, расаду, ми смо уложили неких 548 КМ, са таквим пластеником то није нека цифра, а колико ћемо добити од тога”, каже Нада Јешић, пољопривредник из Тутњевца.

Овај пројекат са 65.000 КМ финансирају Општина угљевик и “Муслим Аид”, па ће у овом крају нићи пластеници на површини од 100 квадратних метара. Ипак, на томе неће стати.

“Ја желим најавити да ми намјеравамо да додијелимо још пластеника. Ићи ћемо са овим пројектом и преко наше агенције за развој малих и средњих предузећа, гдје ћемо додијелити још пластеника”, каже Василије Перић, начелник Општине Угљевик.

“Мислим да је ово баш значајна година што се тиче сјетве, да је 110 посто засијано”, каже Хајрија Бубић, начелник Одјељења за привреду Општине Угљевик.

Неће бити изостављени ни социјално угрожени. Невладина организација АСБ са сједиштем у Сарајеву, уз учешће Града Бијељина, обезбиједила је пет пластеника за социјално угрожене.

“Сви ови људи које одабере центар за социјални рад добиће пластеник са наводњавањем у ком могу за своје личне потребе и можда и за тржишне вишкове, организовати производњу”, каже Мићо Мићић, градоначелник Бијељине.

“Ми пројекат проводимо у 11 локалних заједница од којих је једна и град Бијељина. Локалне заједнице партиципирају у свом износу и подржавају овај пројекат. Реализација се очекује крајем мјесеца јуна, односно почетком јула”, каже Русмир Ханић, пројект менаџер АСБ-а.

Надлежни поручују да је, с обзиром на чињеницу да Босна и Херцеговина увози чак 80 посто хране, домаћа производња од пресудног значаја у случају да земље извозници затворе границе за извоз својих призвода.