Након сједнице Господарско социјалног вијећа (ГСВ) хрватски премијер Андреј Пленковић осврнуо се на процес цијепљења против КОВИД-19 те поручио како цјепива има довољно за све хрватске грађане, али и за све држављане БиХ који су могу бесплатно цијепити у Хрватској.

Предсједник Владе Хрватске Андреј Пленковић устврдио је како је просјечна нето плаћа у Хрватској сада 7.104 куне (947 еура), оцијенивши како то је показатељ да је Хрватска премостила КОВИД-19 кризу без друштвенога расцјепа, социјалне фрактуре или вала стечајева, а захваљујући интервенцији државе.

“Циљ нам је повећаном динамиком цијепљења смањити могућност смртности од КОВИД-19 на најмању могућу мјеру, што поручују и знанственици”, казао је Пленковић.

Говорећи о увођењу еура као националне валуте 2023. године, умјесто постојеће куне, казао је како је КОВИД-19 криза дјеловала супротно свим настојањима те свим критеријима којима је Влада Хрватске удовољавала до сада, истакнувши како увођење еуро као валуте неће због ове кризе постати упитно, и с позиције смањења јавног дуга и задржавања постојећег кредитног рејтинга.

На питање како потакнути људе на цијепљење, Пленковић је нагласио разлику између увођења обавезног цијепљења и паметног кориштења Ковид потврда које имају опције пребољења, цијепљења и негативног теста. Упозорио је како готово 95 посто нових случајева КОВИД-19 који су у Хрватској примљени на болничко лијечење није цијепљено те како је то показатељ учинка цјепива. Додао је како је држава у протеклих мјесец и пол дана омогућила цијепљење за све грађане без обзира на договор термина или на здравствено осигурање грађана.

„Имамо алате да се заштитимо, али се не штитимо. Не видим стварни разлог да се повјерење поклања неким информацијским силосима, друштвеним мрежама, који су непоуздани и неорганизирани, неточни и дезинформирају људе, а не слушамо ове који су квалифицирани, школовани и имају дужности које захтијевају да говоре истину”, поручио је Пленковић.

Навео је како је овогодишња туристичка сезона боља од прошлогодишње, која се такођер одвијала под епидемиолошким мјерама, али још увијек далеко од разине прије коронакризе, у рекордној туристичкој сезони 2019. године, када је Хрватска забиљежила 108 милијуна ноћења, 20 милијуна туриста и 12 милијарди еура прихода.

Пленковић је рекао како ће Хрватска ове године добити осам милијуна наручених доза цјепива те како ће то бити довољно за „процијепити цијелу Хрватску и Босну и Херцеговину, ако хоћемо, и то с двије дозе”.

“Сад смо у ситуацији да је ритам цијепљења првом дозом око пет тисућа доза на дан, за 150 година нећемо потрошити то цјепиво, па ћемо га зато наручити за догодине. Вишак цјепива ћемо, ако не буде довољно кандидата, морати донирати некоме, са задовољством нашим пријатељима у Босни и Херцеговини, и Хрватима и Бошњацима и Србима који се сада у Хрватској могу цијепити бесплатно. Ако нетко дође у Макарску, био Бошњак, Србин или Хрват, може се бесплатно цијепити јер имамо довољно количина, а штитећи њих, штитимо и себе. Вишак ћемо донирати и другим земљама, као напримјер Африци”, казао је Пленковић.