Предсједник Владе Републике Хрватске Андреј Пленковић борави данас у Мостару, гдје се састао са замјеником предсједатеља Дома народа Парламентарне скупштине БиХ и предсједником ХНС-а и ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем.

Тим поводом је истакнуо да су начела једнакоправности и конситутивности Хрватској важна.

“За Хрватску је посебно битно да се БиХ држи начела једнакоправности, посебно Хрвата као најмалобројнијег народа”, рекао је Пленковић.

Драган Човић је изјавио да је циљ ХДЗ-а БиХ да заједно с осталим странкама ХНС-а у БиХ на предстојећим локалним изборима освоји сва начелничке и градоначелничке позиције у мјестима гдје су Хрвати већина.

Такођер је потврдио да преговори с Бакиром Изетбеговићем, а везано за споразум о Мостару потписан 17. липња, настављају 16. рујна. Највећи фокус разговора су измјене Изборног закона БиХ.

Пленковић је додао и да је важно поштивати дух Даyтонског споразума.

“Нама је важно да се поштује слово и дух Даyтонск-паришког мировног споразума. Док је та пракса постојала нисмо имали теме попут ове. Наша позиција је јасна. Ако се поштује начело легитимности и политичког представљања, онда оваквих питања и нема. То је темељ за правично и учинковито функционирање институција. У контексту избора има реченица које су оштрије, али је најважније наставити дијалог који ће избјегавати ситуацију у којој се један народ осјећа закинутим”, закључио је.

Тијеком посјете Мостару Пленковић се састао с бискупима Ратком Перићем и Петром Палићем, судјелује ће и на мисном слављу поводом устоличења Петра Палића, мостарско-дувањског бискупа и апостолског управитеља Требињско-мрканске бискупије, испред Катедрале Марије Мајке Цркве у Мостару.