Хрватски премијер Андреј Пленковић рекао је да ће у Хрватској бити настављена имунизација становништва вакцином АстраЗенека против коронавируса, јер је став струке да су у овом тренутку користи од вакцинације већи од ризика.

Пленковић је рекао да су јутрос одржане консултације са представницима Хрватске агенције за лијекове и медицинске производе и да нико нема доказе на основу којих би у Хрватској требало обуставити вакцинацију АстраЗенеком.

Он је додао да друге земље обустављају употребу ове вакцине јер имају други број случајева, што није у питању и са Хрватском.

Пленковић је рекао након данашњег онлајн састанка са премијерима Аустрије, Бугарске, Словеније, Чешке и Летоније у вези са проблемима са вакцином АстраЗенека, да је договорено да заједнички апелују на стварање корективног механизма због кашњења вакцина у ЕУ.

“Наручили смо додатне вакцине од Фајзера. Има ћемо и нове састанке у идућа 24 часа”, рекао је Пленковић.

Министар здравства Хрватске Вили Берош оштро је данас критиковао Копривничко-крижевачку жупанију која је данас одгодила вакцинацију АстраЗенеком.

У писму свим хрватским жупанијама, Берош и је подсјетио на важне законске одредбе и на знатне проблеме у провођењу вакцинације на нивоу цијеле земље који би произашли из таквих локалних одлука.

Поручио им је како су препоруке о вакцинацији обвезујуће за све здравствене установе које спроводе имунизацију у Хрватској, те да их даје Хрватски завод за јавно здравство на основу препоруке референтног центра за епидемиологију.